Zdrowy, owocowy deser na cieplejsze dni. Pomimo iż, sorbet przygotowuje się zwykle na bazie wody lub wina, ja postanowiłam oprzeć się na waniliowym jogurcie. W dodatku użyłam takiego z małą zawartością tłuszczu, więc wyszedł niskokaloryczny deser, którym można zaspokoić ochotę na coś słodkiego, będąc na diecie. Ja połączyłam truskawki z ananasem i bananem, ale deser jest uniwersalny i można pokombinować z różnymi owocami. Ostrzegam tylko, że sorbet po zamrożeniu jest bardzo twardy, więc nie obejdzie się bez potraktowania go rozdrabniaczem lub blenderem.
Składniki dla 2-3 osób:
- 200 ml pitnego jogurtu waniliowego
- ok. 200 g truskawek
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 banan
Jogurt zmiksować z oczyszczonymi truskawkami, pokrojonym w kostkę ananasem i bananem. Masę wylać do pojemnika i zamrozić. Przed spożyciem, należy sorbet wyciągnąć jakieś 10 minut wcześniej i potraktować go rozdrabniaczem do lodu lub blenderem.
Jeszcze tylko żeby pogoda się zrobiła na takie mocno owocowe pyszności... Fajny kolorek ma ten sorbecik :)
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuń