czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z kremem bananowo - brzoskwiniowym

Smaczne, mało skomplikowane w przygotowaniu ciasto. Puszysty, czekoladowy placek przełożony budyniowym kremem z kawałkami brzoskwiń i bananów. Smacznie i prosto!
Zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Przyślij przepis" 2/2012 (nr 51)






CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 3 jajka
  • pół szkl.* cukru
  • ok. ¾ szkl. mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
  • 1 kostka masła 
  • 1 budyń bananowy (ew. waniliowy)
  • 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
  • ok. 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 banany
  • puszka brzoskwiń (ok. 400 g)

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml

CIASTO:
Do szklanki wsypać budyń i dopełnić szklankę do pełna mąką. Przesypać mąkę z budyniem do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodawać stopniowo wodę i olej, nie przerywając miksowania. Do masy przesiać mąkę z budyniem, proszkiem i kakao. Całość zmiksować.
Masę wylać na blachę (25 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min w 180°C.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
KREM:
300 ml mleka wlać do rondelka. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym, cukrem i żółtkami. Mleko w rondelku zagotować, do gotującego się wlać masę budyniowo -żółtkową i ugotować budyń. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimny budyń.
Do kremu dodać pokrojone w kostkę banany i brzoskwinie (sok z brzoskwiń zachować).
Dolny spód biszkoptowy nasączyć sokiem z brzoskwiń. Rozsmarować krem, przykryć drugim płatem ciasta i też nasączyć.
Wierzch udekorować dowolnie (np. posypać cukrem pudrem, startą na tarce czekoladą lub polać polewą czekoladową).

6 komentarzy:

  1. Pyszne smaki, ciasto wyglada pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pysznie wygląda, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba się cieszyć że niektórzy-mają w sercu i w rękach talent ,doskonałość -perfekcję tak jak wróżka w swych zaklęciach - czarach -Wszystkie ciasta -czynią rajskie wrażenia- dla oczu obserwujących -
    Zadam pytanie czy to sen na jawie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy tak patrzeć na te ciasta łakomym wzrokiem -mam wrażenie że nie trzeba by było zakładać różowych okularów - bo i tak świat wydawał by się bardziej kolorowy(różowy)-Nogi się dosłownie uginają pod wrażeniem -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...