Nie spodziewałam się, że takie proste połączenie musztardy i ketchupu, podstawowych składników marynaty do karkówki, może dać tak pyszny efekt. Mięso po upieczeniu jest kruche, delikatne i bardzo miękkie. Szczerze polecam!
Przepis Maleny z "Wielkiego Żarcia"
Składniki na 4 porcje:
- 4 grubsze plastry karkówki
- 6 łyżek ketchupu
- 4 łyżki musztardy
- 1 cebula
- ok. 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona
Plastry karkówki przyprawić. Ketchup wymieszać z musztardą, marynatą posmarować każdy plaster karkówki z obu stron. Mięso ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać pokrojoną w piórka cebulą. Zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut w 180 stopniach. 5 min przed końcem pieczenia posypać mięso startym żółtym serem i zapiec już bez przykrycia, aż ser się rozpuści.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: