piątek, 4 grudnia 2015

Benuś

Zachwycające, pięknie prezentujące się i przede wszystkim pyszne warstwowe ciasto. Sprawdzi się na każdej większej okazji, na świątecznym, imieninowym, urodzinowym, weselnym stole i gdzie tylko jeszcze chcecie:) W ciągu dwóch ostatnich miesięcy piekłam to ciasto już 4 razy i zawsze smakuje tak samo dobrze i wychodzi znakomicie! Mam nadzieję, że zachwycicie się tym ciastem tak samo jak i ja! Naprawdę polecam!
Zmodyfikowany przepis Rihanki z Wielkiego Żarcia






Składniki na blachę 25 cm x 35 cm:

CIEMNE CIASTO:
  • 6 żółtek + 2 całe jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO BIAŁE:
  • 6 białek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka* mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 szczypta soli
DODATKOWO:
  • 1 opakowanie kremu karpatka "w 3 minuty" + mleko potrzebne do jego przygotowania
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 400 ml mocnej kawy z odrobiną mleka
  • 2 galaretki malinowe
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix


CIEMNE CIASTO:
Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
CIASTO BIAŁE:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania dodać ostrożnie mąkę ziemniaczaną i na końcu ocet.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać na przemian po łyżce ciemnego i białego ciasta. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem, tak jak na zdjęciu poniżej:




Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto ostrożnie przekroić na pół.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozsmarować na spodnim blacie ciasta. Na kremie ułożyć obok siebie biszkopty namoczone w mocnej kawie z mlekiem.
Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę malinową. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka zastygła.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Rozsmarować na zastygłej galaretce. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.





7 komentarzy:

  1. MMMMmiamii! wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciacho! ślicznie się prezentuje !ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada jak oczy carycy,aczkolwiek ciut inne,ba nazwa inna,reasumujac apetyczny kawal ciacha,mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też od razu skojarzyło mi się z oczami carycy, ale tam nie ma śmietany:) Spróbuję z pewnością, tylko krem budyniowy zrobię sama

    OdpowiedzUsuń
  5. To fakt, muszę się z Wami zgodzić. Mi też ciasto kojarzy się z oczami carycy:) Tak inna troszkę uproszczona wersja:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...