sobota, 12 maja 2012

Deser Banoffee

Było już ciasto, były też ciasteczka, a teraz przyszła kolej na deser - deser banoffee, gdzie główną rolę gra bita śmietana, banany i czekoladowe toffi. Prosty, smaczny, szybki w przygotowaniu słodki deser. Polecam!
A tak na marginesie jest to mój setny post na blogu:)






Składniki na 6 porcji:
  • 3 banany
  • 150 g czekolady z płynnym nadzieniem toffi (mogą też być batoniki, np. "Pawełek")
  • 350 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix
  • starta na tarce czekolada (wiórki czekoladowe)






Czekoladę lub batoniki połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Banany obrać i pokroić w półplasterki grubości ok. 1 cm. (zostawić kilka do dekoracji). Można skropić odrobiną soku z cytryny. Banany wymieszać z ubitą śmietaną.
Do pucharków nakładać warstwami śmietanę z bananami, wlewać lekko ostudzoną, płynną czekoladę.
Wierzch udekorować kawałkami bananów i startą czekoladą. Można dodatkowo posypać orzechami laskowymi.

7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...