piątek, 24 stycznia 2014

Devolay (de volaille) z szynką i serem

Drobiowy kotlet zawinięty w roladkę, z tryskającym jak na devolaya przystało masłem ze środka. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, ja zainspirowałam się ostatnio wersją Michel'a Morana i dodałam do środka jeszcze szynkę i ser, Wyszło pysznie...:)






Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny lub łagodna musztarda
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • mąka do obtoczenia
  • 2 jajka 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia + 1 łyżka masła


Pół kostki masła wymieszać z posiekanym koperkiem.
Mięso rozciąć na większe płaty, rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
Mięso skropić z jednej strony sokiem z cytryny lub posmarować cienko musztardą. Położyć plaster sera, następnie plaster szynki i posmarować masłem z koperkiem. Zwinąć ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności można spiąć wykałaczkami.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem i słodką papryką jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor.
Roladki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut pod przykryciem w 180 stopniach.






25 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, lubię takie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, są przepyszne, smakują wszystkim i są hitem każdej imprezki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zrobie w czasie swiat podobno sa extra

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu masakra zrobiłem i jak moje kobiety zjadły to teraz słyszę tylko kiedy znowu zaserwuje ponownie. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ufff... Po pierwszych słowach już myślałam, że nie smakowało. Ta masakra mnie zmyliła. Na szczęście okazała się pozytywnym zaskoczeniem. Dzięki za komentarz:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Rzeczywiście są pyszne, ale miałam duży problem z usunięciem nici z gotowych kotletów. Nitka znajduje się pod panierką, więc jak to zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej nie owijać panierowanego mięsa nitką, rzeczywiście może być duży problem z jej usunięciem. Co innego w przypadku roladek pieczonych, czy duszonych... Następnym razem po prostu postaw na wykałaczki, będzie prościej:)

      Usuń
  6. Czy w piekarniku podpiekamy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. gotowana, wędzona, ulubiona, obojętnie. Oby w plastrach i dobrej jakości

      Usuń
  8. ja ostatnie 5 minut zdejmuję przykrycie, żeby skórka była chrupiąca:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Sorry, ale jeśli wsadziłaś tam coś poza masłem i natką to jest najwyżej ''a'la deVolaille''. Nie istnieje deVolaille z serem, szynką, pieczarkami, ogórkiem i wszystkim co tam ludzie wsadzają. To tak jakbyś zrobiła pierogi ruskie z jabłkiem w środku. albo jest jabłko albo są ruskie. Albo deVolaille albo zawijany z serem i szynką a'la deVolaille.
    Nie znaczy, że to coś co wymyśliłaś nie jest pyszne! Na pewno jest.

    pzdr;
    Kaarol

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Sorry":), ale doskonale wiem co to są devolaye i że w środku mają tylko masło i zioła, ale to jest moja wariacja na ich temat i opublikowany przepis na moim blogu, więc jeśli ludziom smakuje, to jest dla mnie najważniejsze:) Nazwy zmieniać nie będę, przepisu też nie:)

      Pozdrawiam - Paulina

      Usuń
  10. czy naczynie zaroodporne trzeba czyms wysmarowac??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można odrobina masła, ale nie jest to konieczne

      Usuń
  11. Bardzo mi sie Ten przepis podoba jak myslisz co do tego na komunię młode ziemniaczki i młaoda kapustka?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mozna uzyc schabu zamias fileta z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  13. witam, wyglądaja przepysznie :) trafiłam tu przypadkowo bo zdj zamiescila jedna z restauracji i myslałam że to oni podają te kotleciki, ale jednak to tu te pyszności znalazłam

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeżeli mam rozciąć pierś na większe płaty, to rozumiem, że z jednej piersi wychodzą dwa kotlety?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale to jest pyszne. Nie sądziłam że tak swietnie urozmaicą obiad.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam dzisiaj devolay wyszly przepysznie, wykałaczki zrobily swoja robotę.Przepis rewelacyjny pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super danie przyrządzalam smakowało

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak naprawdę to szwajcarskie cardon blue.Być może są dobre ale w restauracji nie chciałabym otrzymać de’volaille smakujacego jak cardon blue. Trzymajmy się nazewnictwa bo prosząc o foie gras dostaniemy pasztet z krolika z żurawina.Żadnej potrawie nic nie ujmuje bo obie są wyśmienite ale różnica jest oczywista.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...