Kolejny pomysł na drobiową pierś, zapieczoną w sosie jogurtowym z pieczarkami. Dzięki nacięciom, mięso po upieczeniu jest soczyste i aromatyczne.
Składniki na 2 porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól pieprz, papryka słodka mielona, kolendra mielona, cebula suszona (można również użyć ulubioną przyprawę do kurczaka)
Piersi umyć, oczyścić, podzielić na 2 filety. Każdy filet ponacinać, tworząc tzw. grzebień (jak na zdjęciu poniżej), przyprawić.
Jogurt wymieszać z majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pieczarki pokroić w półplasterki, wymieszać z sosem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 2 łyżki sosu z pieczarkami, na to ułożyć grzebienie drobiowe i przykryć pozostałym sosem.
Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.
Można zrobić także wersję dietetyczną, używając jogurtu, o niskiej zawartości tłuszczu (np. 0,5%) i majonezu typu "light".
pomysł na 5!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, bez smaku:/
OdpowiedzUsuń