czwartek, 31 maja 2012

Zupa pomidorowo - pieczarkowa z kurczakiem

Czasami warto przygotować troszkę"nietypową" zupę, odbiegającą smakiem od tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej. Ot tak, aby w kuchni nie zawiało nudą :) Wszystkim fanom pomidorówki, z pewnością posmakuje ta wersja zupy z dodatkiem pieczarek i pokrojonej w drobne paski, wyglądem przypominające flaczki, piersi z kurczaka. Zupa jest bardzo smaczna, lekko kwaskowata, aromatyczna i rozgrzewająca. W dodatku bardzo łatwo i dość szybko się ją przygotowuje.
Zmodyfikowany przepis z książki "173 specjały Siostry Anastazji". Tam pod nazwą "zupa z kurczaka".






  •  warzywa do ugotowania bulionu (marchew, pietruszka, seler, por, itp.)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (ok. 400 g); mogą być też świeże, sparzone i obrane
  • ok. 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona
  • odrobina mąki, olej do smażenia
  • śmietana do zabielenia

Warzywa umyć, obrać, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować na nich bulion.
Pierś z kurczaka pokroić na bardzo cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i papryką mieloną, lub ewentualnie ulubioną przyprawą do kurczaka. Oprószyć mąką i podsmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w talarki, podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przesmażone pieczarki i kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Pomidory z puszki zmiksować, dodać do zupy. Gotować ok. 15 - 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, zupę przyprawić solą, pieprzem, papryka mieloną. Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną.
W bardziej sycącej wersji, zupę można podać z ugotowanym makaronem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...