poniedziałek, 9 lutego 2015

Domowa pizza na grubym cieście

Z okazji międzynarodowego Dnia Pizzy, przedstawiam Wam pomysł na pyszną, domową pizzę na grubym puszystym cieście. Podobną robi moja teściowa i zawsze jak ją odwiedzamy męczymy ją z mężem by Nam ją przygotowała:) Taka pizza jest bardzo syta, z mnóstwem dodatków, w tym z polską kiełbasą jak na rodzinną wersję przystało. Polecam gorąco!
Lekko zmodyfikowany przepis na ciasto autorstwa Honeylicious z Wielkiego Żarcia, i tu mój ukłon w jej stronę - dziękuję;)






Przepis na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
DODATKI:
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 długie pętko suchej kiełbasy
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g startego żółtego sera
  • suszona bazylia i oregano
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
  • odrobina oleju do smażenia


CIASTO:
Do ciepłej wody dodać cukier i wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, odstawić.
Do miski wsypać mąkę z solą, zrobić dołek i wbić 2 jajka. Następnie dodać rozrobione wcześniej drożdże, wszystko dobrze wymieszać. Następnie do ciasta dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto (będzie kleiło się trochę do rąk, tak ma być. Ciasta nie będziemy wałkować tylko wykładać je na blachę). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lepiej, żeby miska była spora, bo ciasto dużo urośnie). Odstawić ciasto na jakieś półtorej godziny.
W czasie gdy ciasto wyrasta, zabieramy się do przygotowania dodatków do pizzy.
Pieczarki kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich woda.
Papryki kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy razem z pokrojoną w plastry kiełbasą.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, mozzarellę w plastry.
Blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Smarujemy je sosem pomidorowym. Na cieście układamy przygotowane wcześniej dodatki: papryki z kiełbasą, pieczarki, cebulę i mozzarellę. Wierzch pizzy posypujemy startym żółtym serem i oprószamy suszonymi ziołami - bazylią i oregano.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut w 150 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).






Zima  we Włoszech Pyszna pizza

19 komentarzy:

  1. właśnie taką pizze lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pizze są najlepsze! Nie w każdej pizzerii potrafią zrobić dobre ciasto, szczególnie nie fajnie jest jak niektórzy kucharze dodają nieświeże pieczarki. Samemu wie się co się dodaje, można kombinować z dodatkami do woli i przede wszystkim jest o wiele taniej. Naprawdę pizza wygląda smacznie!!
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie biorę się za robienie pizzy na dużej blaszce z piekarnika. Bardzo fajny i łatwy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogłabym do przepisu dodać jeszcze mleko? W wielu pojawia się mleko, jednak u Ciebie go nie dostrzegłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis! Dzieci sa w siodmym niebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało!;) Pozdrawiam i zachęcam do częstszego zaglądania!

      Usuń
  6. Czy aby napewno 60 dag mąki pszennej bo wychodzi zupa jeżeli tyle mąki tylko dodać???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 600 g mąki + ewentualnie trochę do podsypywania

      Usuń
  7. Bardzo dziwne ciasto wyszło rozrywa się okropne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego ciasto nie wyszło...:(? Jak widać i mi i poprzednikom ciasto się udało. Niepokoi mnie ta mąka u ciebie:/ Dlaczego ciasto miało konsystencję zupy? Z podanych proporcji nie powinno tak być. Przykro mi, że się nie udało

      Usuń
    2. Ciasto wyszło idealne i pyszne: )

      Usuń
    3. Zależy od mąki. Jak się używa wynalazków typu mąka owsiana to takie ciasto wychodzi. Na zwykłej glutenowej tortowej jest ok.

      Usuń
  8. Mi wyszedł kurczak w brytwann na podstawie tego przepisu! jak to możliwe? może za dużo drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co poszło nie tak...:( Może za mało mąki? za rzadkie ciasto?

      Usuń
  9. Wypróbowałam przepis na ciasto :) świetne. Będę robiła je częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny przepis pizza domowa idealna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...