Z okazji międzynarodowego Dnia Pizzy, przedstawiam Wam pomysł na pyszną, domową pizzę na grubym puszystym cieście. Podobną robi moja teściowa i zawsze jak ją odwiedzamy męczymy ją z mężem by Nam ją przygotowała:) Taka pizza jest bardzo syta, z mnóstwem dodatków, w tym z polską kiełbasą jak na rodzinną wersję przystało. Polecam gorąco!
Lekko zmodyfikowany przepis na ciasto autorstwa Honeylicious z Wielkiego Żarcia, i tu mój ukłon w jej stronę - dziękuję;)
Przepis na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 60 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego
- 150 g pieczarek
- 1 długie pętko suchej kiełbasy
- 2 różnokolorowe papryki
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g startego żółtego sera
- suszona bazylia i oregano
- masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
- odrobina oleju do smażenia
CIASTO:
Do ciepłej wody dodać cukier i wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, odstawić.
Do miski wsypać mąkę z solą, zrobić dołek i wbić 2 jajka. Następnie dodać rozrobione wcześniej drożdże, wszystko dobrze wymieszać. Następnie do ciasta dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto (będzie kleiło się trochę do rąk, tak ma być. Ciasta nie będziemy wałkować tylko wykładać je na blachę). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lepiej, żeby miska była spora, bo ciasto dużo urośnie). Odstawić ciasto na jakieś półtorej godziny.
W czasie gdy ciasto wyrasta, zabieramy się do przygotowania dodatków do pizzy.
Pieczarki kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich woda.
Papryki kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy razem z pokrojoną w plastry kiełbasą.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, mozzarellę w plastry.
Blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Smarujemy je sosem pomidorowym. Na cieście układamy przygotowane wcześniej dodatki: papryki z kiełbasą, pieczarki, cebulę i mozzarellę. Wierzch pizzy posypujemy startym żółtym serem i oprószamy suszonymi ziołami - bazylią i oregano.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut w 150 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).


właśnie taką pizze lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńDomowe pizze są najlepsze! Nie w każdej pizzerii potrafią zrobić dobre ciasto, szczególnie nie fajnie jest jak niektórzy kucharze dodają nieświeże pieczarki. Samemu wie się co się dodaje, można kombinować z dodatkami do woli i przede wszystkim jest o wiele taniej. Naprawdę pizza wygląda smacznie!!
OdpowiedzUsuńhttp://gangetpolska.blogspot.com/
Właśnie biorę się za robienie pizzy na dużej blaszce z piekarnika. Bardzo fajny i łatwy przepis.
OdpowiedzUsuńrewelacja
OdpowiedzUsuń:) Dzięki!
UsuńCzy mogłabym do przepisu dodać jeszcze mleko? W wielu pojawia się mleko, jednak u Ciebie go nie dostrzegłam :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Dzieci sa w siodmym niebie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało!;) Pozdrawiam i zachęcam do częstszego zaglądania!
UsuńCzy aby napewno 60 dag mąki pszennej bo wychodzi zupa jeżeli tyle mąki tylko dodać???
OdpowiedzUsuńTak 600 g mąki + ewentualnie trochę do podsypywania
UsuńBardzo dziwne ciasto wyszło rozrywa się okropne
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ciasto nie wyszło...:(? Jak widać i mi i poprzednikom ciasto się udało. Niepokoi mnie ta mąka u ciebie:/ Dlaczego ciasto miało konsystencję zupy? Z podanych proporcji nie powinno tak być. Przykro mi, że się nie udało
UsuńCiasto wyszło idealne i pyszne: )
UsuńZależy od mąki. Jak się używa wynalazków typu mąka owsiana to takie ciasto wychodzi. Na zwykłej glutenowej tortowej jest ok.
UsuńMi wyszedł kurczak w brytwann na podstawie tego przepisu! jak to możliwe? może za dużo drożdży?
OdpowiedzUsuńNie wiem co poszło nie tak...:( Może za mało mąki? za rzadkie ciasto?
UsuńCiasto jak zupa.bleeeee
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis na ciasto :) świetne. Będę robiła je częściej :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis pizza domowa idealna
OdpowiedzUsuńProszę zmienić na 600 G maki nie 60
OdpowiedzUsuń