Zostały mi ziemniaki z obiadu, jak zwykle zresztą... :) Szkoda było wyrzucać do kosza, więc dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i świeży szczypiorek. Przyprawiłam, wymieszałam i tak powstały miękkie ziemniaczane racuszki.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Ziemniaki utłuc, wbić jajko, dodać mąkę. Wymieszać masę, ma mieć konsystencję ziemniaczanego puree. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do masy razem z drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić. Masę kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na złoto z obu stron.
Jakie pyszne wykorzystnie ziemniaków! Smakowicie się zapowiadają!
OdpowiedzUsuń