piątek, 11 maja 2012

Racuchy ziemniaczane ze szczypiorkiem

Zostały mi ziemniaki z obiadu, jak zwykle zresztą... :) Szkoda było wyrzucać do kosza, więc dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i świeży szczypiorek. Przyprawiłam, wymieszałam i tak powstały miękkie ziemniaczane racuszki.






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • pół pęczka szczypiorku 
  • sól, pieprz


Ziemniaki utłuc, wbić jajko, dodać mąkę. Wymieszać masę, ma mieć konsystencję ziemniaczanego puree. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do masy razem z drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić. Masę kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na złoto z obu stron.

1 komentarz:

  1. Jakie pyszne wykorzystnie ziemniaków! Smakowicie się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...