Smaczne połączenie zdrowych brokułów z delikatną, chudą szynką, w towarzystwie jajek i kukurydzy, z którymi moim zdaniem, brokuły się najlepiej komponują.
Przepis pochodzi z książeczki "Przepisy czytelników" wydanie styczniowe 2012. Autorką przepisu jest pani Aneta K. z Katowic.
Przepis pochodzi z książeczki "Przepisy czytelników" wydanie styczniowe 2012. Autorką przepisu jest pani Aneta K. z Katowic.
- ok. 350 g brokułów
- mała puszka kukurydzy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 100 g chudej szynki lub polędwicy drobiowej, może być również pieczony schab
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na posolony wrzątek i gotować ok. 3-5 min. ( ja lubię na półtwardo). Jajka i szynkę pokroić w kostkę.
Osączone z wody brokuły wymieszać z jajkami, szynką i kukurydzą, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńCudownie kolorowa;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńSalatka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńja zamiast szynki dodaje kurczaka wędzonego i również jest pyszna, polecam
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować wersji z kurczakiem, z pewnością jest pyszna...:)
OdpowiedzUsuń