Idealna zupa na lato, zwłaszcza na cieplejsze dni. Sezonowe warzywa połączone z zimnym jogurtem, kefirem lub maślanką o pięknym różowym kolorze dzięki młodej botwince. Doprawiona świeżym koperkiem i podana z jajkiem ugotowanym na twardo, daje pyszny efekt.
- 1 pęk młodych buraków z łodyżkami i liśćmi, tzn, botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 świeży długi ogórek
- 1 pęczek koperku
- 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego ( do wyboru - ja zazwyczaj daję pół na pół maślankę i jogurt naturalny + 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany)
- sól, pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę ugotować (gotować buraki w całości razem z łodyżkami i liśćmi ok. 10-20 min, do miękkości).
Ugotowane buraki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać.
Ogórek obrać, drobno pokroić. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Rzodkiewki również drobno pokroić. Wszystko wymieszać, dodać maślankę, jogurt i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Można też jajka drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: