piątek, 16 października 2015

Szarlotka na kruchym cieście

Dłuższa cisza panowała ostatnio na blogu, a to za sprawą wyjazdu i wcześniej natłoku pracy. Gotowanie na szczęście nie poszło w odstawkę i na dysku już nazbierało się dla Was kilkanaście nowych, pysznych przepisów, które czekają na publikację. Dziś na start pyszna, jesienna szarlotka. Klasyczna, krucha i maślana, z tartymi jabłkami i mocną nutą cynamonu. Taka, jaką lubię najbardziej:) Polecam!






Składniki na blachę 25 cm x 30 cm:
  • 3 szklanki* mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
*szklanka o pojemności 250 ml


Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą, owinąć każdą w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do garnuszka. Dodać do nich cukier i cynamon, podlać 2-3 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż będą się rozpadać. Tak przygotowaną masę jabłkową wystudzić a następnie wymieszać z bułką tartą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno większą częścią wcześniej przygotowanego ciasta. Na cieście rozsmarować masę jabłkową a na nią zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190-200 stopniach.






4 komentarze:

  1. Podkradam Ci ten kawałek szarlotki, bo wygląda obłędnie. Trudno jej się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo:) Smacznego i dziękuję!:)

      Usuń
  2. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
    W razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
    Pozdrawiamy serdecznie, www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...