środa, 9 maja 2012

Tort jagodowo - truskawkowy

Moja propozycja na owocowy tort z rządzącymi w tym sezonie truskawkami. Najbardziej smakował mi delikatny i puszysty, spodni biszkopt z jagodami. Połączenie tych owoców daje naprawdę niesamowity smak, a z dodatkiem słodkiej śmietanki w masie tworzy bardzo smaczny i ładnie wyglądający tort, nie tylko na specjalne okazje.





BISZKOPT Z JAGODAMI:
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • ¾ szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g jagód
MASA TRUSKAWKOWA:
  • ½ kg truskawek
  • 1/3 szkl. mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 3 łyżki żelatyny
WIERZCH:
  • 250 g truskawek
  • 125 g jagód
  • ½ szkl. klarownego soku jabłkowego
  • 1 łyżka żelatyny





BISZKOPT Z JAGODAMI:
W misce wymieszać ze sobą obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na gładką, masę. Dodać jajka, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąki z proszkiem do pieczenia.
Masę wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy (Ø 26 cm). Na wierzch wysypać obtoczone w mące jagody. Piec ok. 25 min. w 170ºC.
MASA:
Truskawki zmiksować z mlekiem.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmetan - fixem. Do masy dodać zmiksowane truskawki.
Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (wsypać do rondelka, zalać małą ilością zimnej wody, pozostawić kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewać cały czas mieszając- NIE GOTOWAĆ!). Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej, energicznie wymieszać, następnie wlać do reszty masy truskawkowej, cały czas miksując.
Tężejącą masę wylać na upieczony i ostudzony biszkopt z jagodami. Wyrównać wierzch.
WIERZCH:
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać sokiem jabłkowym. Gdy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Wierzch tortu udekorować owocami. Zalać wierzch zimną galaretką jabłkową.


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...