Kolejna moja propozycja na dietetyczny obiad. Chudy filet z kurzej piersi, nadziany korniszonem i zapieczony w lekkim sosie jogurtowo - musztardowym. Jak na niskokaloryczny posiłek, mięso jest bardzo smaczne i soczyste.
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, cząber, kolendra mielona i cebula suszona
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu light ( 0%, 0,1%, lub 0,5%)
- 2 łyżeczki musztardy
Piersi umyć, w każdej zrobić nożem kieszonkę, przecinając ją w poprzek, uważając by nie rozerwać. Środek kieszonki wysmarować musztardą i umieścić w nim pokrojony w słupki ogórek. Pierś przyprawić, spiąć kieszeń wykałaczkami.
W celu uzyskania sosu, połączyć musztardę z jogurtem, wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienko sosem, umieścić na nim drobiowe kieszenie i przykryć pozostałym sosem. Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.
pierś z niespodzianką:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tej wersji z cadbury, jeśli tylko będę w Szkocji (mam nadzieję, że tam też mają) to zakupię i spróbuję. :D wow, nawet ciut mniej kalorii niż ta z milką. ;) ciekawi mnie różnica w smaku. ^^
OdpowiedzUsuńpiękne fileciki! lubię takie z niespodzianką. :)
ale pysznie ;]
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie kurczakowe przysmaki.
Bardzo dobra , właśnie jest po obiedzie, napewno będę robić częściej
OdpowiedzUsuń