sobota, 5 maja 2012

Filet z kurczaka zapiekany w sosie jogurtowo - musztardowym

Kolejna moja propozycja na dietetyczny obiad. Chudy filet z kurzej piersi, nadziany korniszonem i zapieczony w lekkim sosie jogurtowo - musztardowym. Jak na niskokaloryczny posiłek, mięso jest bardzo smaczne i soczyste.





Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, kolendra mielona i cebula suszona
SOS:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu light ( 0%, 0,1%, lub 0,5%)
  • 2 łyżeczki musztardy




Piersi umyć, w każdej zrobić nożem kieszonkę, przecinając ją w poprzek, uważając by nie rozerwać. Środek kieszonki wysmarować musztardą i umieścić w nim pokrojony w słupki ogórek. Pierś przyprawić, spiąć kieszeń wykałaczkami.
W celu uzyskania sosu, połączyć musztardę z jogurtem, wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienko sosem, umieścić na nim drobiowe kieszenie i przykryć pozostałym sosem. Piec pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. pierś z niespodzianką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o tej wersji z cadbury, jeśli tylko będę w Szkocji (mam nadzieję, że tam też mają) to zakupię i spróbuję. :D wow, nawet ciut mniej kalorii niż ta z milką. ;) ciekawi mnie różnica w smaku. ^^

    piękne fileciki! lubię takie z niespodzianką. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie ;]
    bardzo lubię takie kurczakowe przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra , właśnie jest po obiedzie, napewno będę robić częściej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...