Świetny pomysł na śniadanie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo delikatne, smaczne placuszki z dodatkiem jagód. Mi smakują bardzo i często goszczą w niedzielne poranki. Szczerze polecam!
Składniki na ok. 8 placków:
- 125 g serka ricotta
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy (10 g)
- ¾ filiżanki* mąki
- ok. 100 g jagód
- 1 łyżka masła do smażenia
Jajka zmiksować z cukrami. Nie przerywając miksowania dodać kolejno ricottę i mąkę. Na końcu masę połączyć z umytymi jagodami.
Masło rozgrzać na patelni. Kłaść łyżką masę z jagodami i smażyć placuszki na złoty kolor.
Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem (mi smakują równie dobrze bez dodatków).
Ale piękne i jakie cudne brzegi;) Pycha!
OdpowiedzUsuń