wtorek, 15 maja 2012

Placuszki z ricottą i jagodami

Świetny pomysł na śniadanie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo delikatne, smaczne placuszki z dodatkiem jagód. Mi smakują bardzo i często goszczą w niedzielne poranki. Szczerze polecam!






Składniki na ok. 8 placków:
  • 125 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (10 g)
  • ¾ filiżanki* mąki
  • ok. 100 g jagód
  • 1 łyżka masła do smażenia
* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml




Jajka zmiksować z cukrami. Nie przerywając miksowania dodać kolejno ricottę i mąkę. Na końcu masę połączyć z umytymi jagodami.
Masło rozgrzać na patelni. Kłaść łyżką masę z jagodami i smażyć placuszki na złoty kolor.
Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem (mi smakują równie dobrze bez dodatków).

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...