sobota, 14 kwietnia 2012

Karkówka pieczona w soku z ogórków

Wersja zapiekanej karkówki w soku z ogórków konserwowych, obłożona pieczarkami, cebulką i papryką... Super krucha, delikatna, po prostu pyszna. Moja ulubiona, niezawodna na świątecznych i imprezowych stołach.
Przepis uzyskany pocztą pantoflową, od sąsiadki mamy.


Dla 4 osób:
  • 4 plastry pokrojonej w 1-2 cm plastry karkówki
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, majeranek, ew. suszona natka pietruszki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • szklanka soku z ogórków konserwowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego



Plastry karkówki natrzeć przyprawami i najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia karkówkę podsmażyć na oleju z dwóch stron. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć razem. Paprykę pokroić w paski, ogórki w drobną kosteczkę.
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć plastry karkówki. Przykryć pieczarkami z cebulą, posypać papryką i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Sok z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym, całość zalać sokiem.
Piec ok. 1godz. i 20 min. w 180 stopniach. Po godzinie pieczenia sprawdzić widelcem mięso, być może będzie już miękkie.

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i oryginalny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie ta wersja karkowki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam .
    Zrobiłam dzis na obiad to oto mięsko.
    Pierwszy raz w życiu robiłam sama karkówkę :D ale jadałam ją wczesniej w rodzinnym domu pieczona z cebulka i kminkiem(moja ulubiona). Skusiłam się na ten przepis bo lubię ogórki w occie :). Wyszło soczyste mięsko na wytrawno. Podświadomie szukałam smakowo w nim nuty kminku który uwielbiam,ale przepis jest inny niz dotad mi znany. Ogólnie mięsko smaczne,ale nie sadze abym podała je np.jako ciepłe danie na imieninach z racji iż jak dl;a mnie to typowo obiadowe danie. Myślę,że zrobię je ponownie :) ale chętnie wypróbuje innych przpeisów autorki na rózne potrawy. Blog wspaniały,jestem zachwycona ,gratuluję autorce :) i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i baaaaaaaaaardzo miły komentarz. Cieszę się, że mięsko smakowało. W moim rodziinym domu jest to nr 1 jeśli chodzi o karkówkę:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Zrobiłam tą karkówke i jest PYSZNA !!! całej rodzinie samkuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Pytanie laika:) Facet wziął sobie wolne, zrobił się głodny i postanowił połączyć przyjemne z pożytecznym - składniki już mam, wszystko przygotowane, kuchnia wygląda jak po wybuchu granatu. I teraz sedno - piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem czy bez....?
    Pozdrawiam - obcy w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że z takim poślizgiem odpowiadam, choroba mnie ostatnio troszkę odcięła od bloga i sprawdzania komentarzy...:( Mam nadzieję, że karkówka wyszła. A na przyszłość - pieczemy pod przykryciem.:) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. czy można, w ten sposób zrobić polędwiczkę wieprzową,i dać pieczarki marynowane zmniejszając przez to ilość soku z ogórków ?,pozdrawiam MARGOSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nigdy nie próbowałam z polędwiczką. Na pewno trzeba by było ja o wiele krócej piec

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...