czwartek, 10 maja 2012

Surówka z białej kapusty z porem

Klasyczna i prosta wersja tradycyjnej surówki z białej kapusty. Idealna do obiadu, zwłaszcza do mięsnych dań.





  • pół główki małej białej kapusty
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (świeżo posiekanej lub suszonej)
  • 1 łyżka jogurtu + 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Kapustę drobno poszatkować. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pora drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny i jogurt z majonezem (można dodać sam majonez, zwiększając jego ilość do dwóch łyżeczek). Przyprawić do smaku.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...