środa, 16 maja 2012

Pieczarkowe pulpety zapiekane w jogurcie

Oryginalny przepis na pulpety jest przepisem dla osób stosujących dietę "Protal". Owszem, jakiś czas temu próbowałam wersję dietetyczną z mięsem drobiowym i bardzo mi smakowało. Wczoraj gościła na naszym stole wersja z mięsem wieprzowym, która z pewnością jest mniej "light". Zmodyfikowany przeze mnie przepis w składnikach i sposobie wykonania  dał smaczny efekt, którym postanowiłam się z Wami podzielić.
A tu podaję link do oryginalnego przepisu, którego autorką jest Pola42: Protal - kulki drobiowe z pieczarkami






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • ok. 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 8 małych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki otrąb pszennych
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, kolendra, majeranek, suszona natka pietruszki
  • jogurt naturalny (1 łyżeczka na każdy pulpet)

Cebulę pokroić w drobną kostkę i krótko przesmażyć na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, otrębami i przyprawami. Dodać starte na tarce pieczarki (na dużych oczkach), podsmażoną cebulkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać.
Ogórki pokroić w 1 cm kawałki. Z mięsa formować pulpety, w środek każdego umieścić kawałek ogórka.
pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdy polać łyżeczką jogurtu, można dodatkowo posypać pokrojonym w kostkę korniszonem. Zapiekać pod przykryciem ok. 40 min. w 180 stopniach.






1 komentarz:

  1. intrygujące! super sprawa z zapiekaniem ich w jogurcie. dzięki temu nie są takie suche ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...