Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę z brokułami. Przepis na nią dostałam kilka lat temu od bardzo dobrej koleżanki i do tej pory robi furorę zarówno na każdej większej imprezie jak i zwykłych, sobotnich "domówkach". Pyszne połączenie brokułów z sosem czosnkowym i chrupiącym słonecznikiem, do tego żywe kolory papryki i kukurydzy sprawiają, że sałatka pięknie się prezentuje.
- 1 brokuł 500 g
- ser feta 200 g
- 1 papryka czerwona świeża
- 1 puszka kukurydzy 200-250 g
- słonecznik łuskany prażony 100 g
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek śmietany, lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku ( w łagodnej wersji można zredukować do 1)
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina cukru
Brokuł podzielić na różyczki, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować nie dłużej niż 2-3 min. Przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą. Ser feta i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
SOS CZOSNKOWY:
W miseczce wymieszać ze sobą majonez ze śmietaną, lub jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (z braku świeżego można użyć czosnek granulowany). Przyprawić.
Sałatkę układać warstwami:
- brokuły
- ser feta
- połowa sosu czosnkowego
- papryka
- kukurydza
- reszta sosu czosnkowego
- wierzch posypać prażonym słonecznikiem
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: