sobota, 19 maja 2012

Sałatka brokułowa warstwowa

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę z brokułami. Przepis na nią dostałam kilka lat temu od bardzo dobrej koleżanki i do tej pory robi furorę zarówno na każdej większej imprezie jak i zwykłych, sobotnich "domówkach". Pyszne połączenie brokułów z sosem czosnkowym i chrupiącym słonecznikiem, do tego żywe kolory papryki i kukurydzy sprawiają, że sałatka pięknie się prezentuje.






  • 1 brokuł 500 g
  • ser feta 200 g
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 1 puszka kukurydzy 200-250 g
  • słonecznik łuskany prażony 100 g
SOS CZOSNKOWY:
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek śmietany, lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku ( w łagodnej wersji można zredukować do 1)
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina cukru

Brokuł podzielić na różyczki, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować nie dłużej niż 2-3 min. Przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą. Ser feta i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
SOS CZOSNKOWY:
W miseczce wymieszać ze sobą majonez ze śmietaną, lub jogurtem.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (z braku świeżego można użyć czosnek granulowany). Przyprawić.
Sałatkę układać warstwami:
- brokuły
- ser feta
- połowa sosu czosnkowego
- papryka
- kukurydza
- reszta sosu czosnkowego
- wierzch posypać prażonym słonecznikiem

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...