środa, 2 stycznia 2013

Nadziewane muszle makaronowe

Witam po przerwie! Przy okazji, w Nowym Roku życzę Wam wszystkim spełnienia marzeń, dużo radości i pomyślności, zdrówka i miłości, sukcesów w życiu i w odkrywaniu nowych smaków:)
A na dobry początek roku przepis prosto z sylwestrowego stołu - muszle makaronowe nadziewane sałatką ryżową z kurczakiem. Przekąska świetnie prezentuje się na imprezowym stole i tak samo smakuje. Z pewnością sprawdzi się na nie jednej karnawałowej imprezie. Polecam!






Składniki na 20 sztuk:
  • 20 dużych muszli makaronowych conchiglioni
FARSZ:
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 pierś z kurczaka + ulubione przyprawy do kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • pół pora
  • 1 cebula + łyżka masła
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz






Muszle makaronowe ugotować w posolonej wodzie. Uważać, by nie rozgotować, bo będą się rozwalać podczas nadziewania.
FARSZ:
Ryż ugotować, odsączyć z wody, wystudzić. Pierś dowolnie przyprawić, upiec w folii. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle.
W misce wymieszać ze sobą ryż z kukurydzą i drobno pokrojonym porem. Dodać przestudzoną cebulę i pierś pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i musztardą, farsz doprawić solą i pieprzem.
Muszle makaronowe nadziewać farszem. Przed podaniem można udekorować zieleniną.












6 komentarzy:

  1. Troszkę pracy przy nich jest, ale za to jakie pyszne! Dużo dobrego w 2013!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, lubię te duże muszle, bo dają dużo możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm lubię takie rzeczy ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to się podaje na zimno? czy po nałożeniu farszu do muszelek się zapieka w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie zapieka się. Muszle poodaje się na zimno

      Usuń
  5. Mmmmmm!! to wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...