Proste w przygotowaniu lody sorbetowe. Źródło witamin i idealny deser na nadchodzące lato.
- 6 owoców kiwi
- 4 marakuje
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru
Wodę zagotować z cukrem, gotować ok. 10 min. Owoce obrać, zmiksować. Dodać wodę z cukrem, wszystko zmiksować. Przelać do pojemnika i zamrozić.
Przed podaniem należy wyciągnąć sorbet z zamrażalnika jakieś 10 - 15 minut wcześniej, bo po zamrożeniu jest dość twardy. Ja traktuję go rozdrabniaczem do lodu, by nabrał konsystencji odpowiedniej do dzielenia na porcje.
W sam raz na nadchodzące lato :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia17.blogspot.com/
pewnie był pyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper! Szkoda, że owoce egzotyczne są u nas takie drogie :(
UsuńNo właśnie, szkoda...:( Mieszkam w Anglii i tu marakuje są dość tanie ( za 3 sztuki ok. 5 zł, w przeliczeniu na złotówki). A właśnie marakuja nadaje sorbetowi fajny smak i delikatność.
Usuń