Mega proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, na bazie płatków owsianych. Prostota wykonania i składników bardzo mile mnie zaskoczyła. Ciasteczka po upieczeniu nie są miękkie, bardziej chrupiące i lekko ciągnące, coś na styl "grubszych" sezamków, tyle, że bez sezamu:) Wielbicielom bardzo słodkich deserów polecam użycie czekolady mlecznej.
Przepis pochodzi z angielskiej książki "Biscuit Recipies" autorstwa Mary Ford.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 1 filiżanka* płatków owsianych
- 3/4 filiżanki brązowego cukru
- 85 g margaryny
- 100 g czekolady deserowej
* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml
Margarynę stopić w rondelku. Przelać do miski, wsypać płatki i cukier, wymieszać.
Małą blaszkę wysmarować margaryną. "Papką" owsianą wylepić dno blaszki, na grubość nie większą niż 1 cm. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjąć masę w piekarnika, ostudzić przez 5-10 minut i pokroić na kwadraty.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, maczać w niej do połowy gotowe kwadraty.
Musi być pyszne... zjadłabym sobie kawałek;) Zapisałam do zrobienia! Pycha!
OdpowiedzUsuńmiłe podchrupywanie
OdpowiedzUsuńFajnie wygladaja, swietne na piknik :)
OdpowiedzUsuńlubię takie owsiane przekąski, super!
OdpowiedzUsuńZakładasz cukiernię w mojej okolicy? :)
OdpowiedzUsuńJakie proste! Na pewno idealnie komponowały się z filiżanką kawy:)
OdpowiedzUsuńChętnie otworzyłabym jakąś cukierenkę :) Potrzebuje tylko solidnego kapitału:))
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe, już je kocham:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie ,smaczne i zdrowe pochrupajki.Zapisuję bo nie może zabraknąć u mnie tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńNo proszę, takie proste, a zdrowe i smaczne. Zapisuję:)
OdpowiedzUsuń