środa, 22 stycznia 2014

Bajaderki

Tak mało doceniane, a tak świetne w smaku i sposobie wykonania, klasyczne, tradycyjne bajaderki... Pamiętam ich obraz z dzieciństwa za szybą w cukierni- duże kule w polewie czekoladowej i kolorowej posypce, mocno bakaliowe i po prostu pyszne... Są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek ciast (np. po świętach) lub niezbyt udanego wypieku. Dokładnych proporcji w przepisie nie podaję, gdyż wszystko zależy od tego, ile ciasta mamy do wykorzystania. 






  • resztki różnych ciast (biszkoptowe, ucierane, babki, itp.)
  • kakao, jeśli ciasta nie są kakaowe
  • powidła śliwkowe, dżem morelowy lub krem czekoladowy (typu "nutella")
  • bakalie (pokruszone orzechy, wiórki kokosowe, migdały w słupkach, suszone owoce - wedle uznania i zasobności szafki:)) 
  • 2-3 łyżki rumu lub wódki wymieszanej z aromatem rumowym
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka lub wiórki kokosowe do dekoracji



Resztki ciast skruszyć do miski. Dodać tyle kakao, by uzyskać ciemny kolor, zagnieść palcami. Dodać bakalie. a następnie tyle powideł lub kremu czekoladowego, by masa zaczęła się kleić (kilka łyżek) i można z niej będzie formować kulki wielkości małej mandarynki. Na końcu dodać rum lub wódkę z aromatem. Uformować kule, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.






niedziela, 19 stycznia 2014

Kolorowy gulasz

W moim rodzinnym domu bardzo często niedzielnym obiadem był właśnie gulasz... Zwykły, klasyczny, wieprzowy, najczęściej z szynki lub łopatki. Mój dzisiejszy jest taki jak zwykle, właśnie czeka na kuchence na dochodzącą jeszcze kaszę:), ale ten który Wam dziś przedstawiam poczyniłam kilka tygodni temu. Wzbogacony warzywami, chyba we wszystkich kolorach tęczy, cieszy oko i podniebienie. Jeśli lubicie gulasz, warto raz na jakiś czas urozmaicić go sobie właśnie w ten sposób. Polecam!






  • 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka i 1 żółta
  • po pól puszki groszku, kukurydzy i czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka, majeranek, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • woda do podlania mięsa
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Obsmażyć na oleju. Do mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Chwilę wszystko podsmażyć po czym zalać taką ilością wody, by przykryła mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zmniejszyć ogień, dusić ok. pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w większą kostkę marchewki i papryki, dusić kolejne 30 minut. Następnie dodać warzywa z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Podgotować jeszcze ok. 15-20 minut (już bez przykrycia).
Jeśli wg Ciebie, gulasz wyszedł za rzadki, możesz zagęścić go odrobiną mąki.




sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka śniadaniowa z jajkiem i bekonem

Świetna propozycja na wartościowe i kolorowe, weekendowe śniadanie. Po takiej sałatce z pewnością nabierzesz "powera" na resztę dnia:)






  • duża garść mieszanki sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka, endywia,itp; do wyboru)
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 1-2 garści ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
SOS WINEGRET:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz


Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Poukładać na niej drobno pokrojonego pomidora, cebulę w piórka i fasolkę szparagową.
Boczek pokroić w cienkie, małe plastry, usmażyć na bekon, wyłożyć na sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanego jajka.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Polać sosem sałatkę tuż przed samym podaniem.




czwartek, 16 stycznia 2014

Deser multiwitamina

Jeśli masz ochotę na troszkę bardziej bogaty w składniki odżywcze deser, niż tylko cukier i tłuszcz, ten przepis jest właśnie dla Ciebie:) Świeże, pełne witamin owoce egzotyczne, mus z soku marchwiowego, jogurtowa pianka i galaretka, którą chyba wszyscy uwielbiają... W mojej rodzinie deser spisał się na 5+:)






Składniki na 6 porcji:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 śnieżka na mleko
  • 500 ml soku marchwiowego (np. "Kubuś")
  • 1 budyń śmietankowy
  • owoce: kiwi, 2-3 plastry ananasa, mandarynki



Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlać do pucharków lub szklanek, w których będziemy przygotowywać deser, zostawić do stężenia.
Śnieżkę ubić z jogurtem, wyłożyć na galaretkę.
Budyń śmietankowy ugotować na soku marchwiowym (z pół litra soku odlać pół szklanki i w niej rozrobić proszek budyniowy. Resztę soku zagotować, wlać rozrobiony budyń, wymieszać, gotować chwilę, aż zgęstnieje). Budyń marchwiowy wystudzić i wylać na warstwę jogurtową deseru.
Wierzch udekorować cząstkami mandarynek, kiwi i ananasa.




niedziela, 12 stycznia 2014

Sernik Pina Colada

Pina Colada, jest niewątpliwie jednym z tych alkoholi, które lubię najbardziej;) Cudowne, egzotyczne połączenie ananasów i kokosa, postanowiłam wkomponować w sernik. Kruchy spód wzbogacony wiórkami kokosowymi, masa serowa z mleczkiem kokosowym i plastry ananasa zalane galaretką o tym samym smaku... Wyszło obłędnie pysznie...
TU znajdziecie przepis na biszkoptową wersję ciasta z Pinacoladą.






Tortownica o średnicy 24 cm:

SPÓD:
  • 1 szklanka* mąki
  • pół kostki schłodzonej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 4 jajka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
WIERZCH:
  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 1 galaretka ananasowa lub o smaku pinacolady
  • wiórki kokosowe


SPÓD:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.. Dodać cukier, żółtko i pokrojoną w kostkę  margarynę. Posiekać wszystkie składniki, na końcu dodać wiórki kokosowe i zagnieść ciasto.
Ciastem wylepić dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przyrządzenia masy serowej.
MASA SEROWA:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać twaróg i mleczko kokosowe, zmiksować. Następnie dodać budyń w proszku i olej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę wymieszać delikatnie z masą serową. Masę wylać do tortownicy wylepionej wcześniej ciastem.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik wystudzić.
WIERZCH:
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Na wystudzonym serniku poukładać odsączone z syropu plastry ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie wierzch posypać wiórkami kokosowymi.






czwartek, 9 stycznia 2014

Szybki Trzy Bit

Założę się, że ciasto 3 Bit zna każdy z Was... Większość z pewnością miała przyjemność je spróbować, a pozostali przynajmniej o nim słyszeli. To ciasto to już powoli klasyka w polskiej kuchni:) I nic dziwnego, bo ma same zalety - jest pyszne, słodkie i po prostu boskie, szybko się je robi i co najważniejsze - jest bez pieczenia! Zazwyczaj środkową warstwę ciasta stanowi ucierany krem budyniowy na bazie masła, jednak moja wersja jest jeszcze szybsza (i tu po głowie dostanę pewnie od przeciwników paczkowanych gotowców:)) - używam kremu karpatki z paczki. Wystarczy dodać mleko i w 3 minuty krem gotowy:) Polecam to ciasto każdemu, przede wszystkim tym, którzy nie mieli jeszcze okazji go spróbować.






  • 500 g maślanych herbatników
  • 1 puszka ugotowanego na kajmak słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej
  • 1 opakowanie kremu Karpatka (bez gotowania) + mleko potrzebne do jej przyrządzenia
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 śmietan-fix
  • pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej


Jeśli do ciasta decydujemy się dodać kajmak z mleka skondensowanego, zamkniętą puszkę z mlekiem gotujemy w pełni zanurzoną w wodzie przez 3 godziny.
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki rozsmarować kajmak lub masę krówkową (żeby masa dobrze się rozsmarowywała, należy ją lekko podgrzać zanurzając puszkę w gorącej wodzie na kilka minut). Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Krem Karpatka przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozsmarować na herbatnikach i przykryć herbatnikami.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Rozsmarować na ostatniej warstwie herbatników.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Ciasto przed podaniem musi "poleżakować" w lodówce, by herbatniki zmiękły. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.












środa, 8 stycznia 2014

Omlet z boczkiem i groszkiem

Omlety nierozłącznie kojarzą mi się ze śniadaniami, ale ten wyjątkowo można zaserwować sobie na szybki obiad. Omlet jest syty i prosty w przygotowaniu, przepis idealny na mało pracochłonny obiad dla zabieganych i zapracowanych, ale oczywiście nie tylko... Polecam każdemu.






  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 żółta papryka
  • 1-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół puszki groszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia


Jajka ubić z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojony boczek. Gdy się przesmaży, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Smażyć ok. 5 minut. Dodać odsączony groszek. Następnie wszystko zalać jajkami z mlekiem, zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć aż całość się zetnie. Omlet przerzucić delikatnie na drugą stronę, smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty.






wtorek, 7 stycznia 2014

Zapiekanka resztkowa

Jeśli nie wiesz co zrobić z resztkami czerstwego chleba i wędlin zalegających w lodówce, przepis na tą zapiekankę jest świetnym pomysłem. Wystarczy dorzucić troszkę warzyw i wszystko wymieszać z jajkami, by podać rodzinie pyszny i ekonomiczny obiad lub kolację:)






  • 4 kromki czerstwego chleba tostowego lub zwykłego (mogą też być 2 małe bułki)
  • ok. 250 g różnych wędlin (kiełbasa, boczek, szynka, pieczenie, itp.)
  • 1 świeża papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 jajek
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki
  • 50 g żółtego sera


Chleb pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone wędliny i paprykę. Wszystko przesmażyć.
Jajka zmiksować, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Do jajek dodać wcześniej pokrojony chleb i przesmażone wędliny z papryką i cebulą. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Zapiekać ok. 20-25 minut w 170 stopniach.




niedziela, 5 stycznia 2014

Rolada mięsna z omletem

Jeśli lubicie pieczenie z mięsa mielonego, ta rolada z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jej dużym urozmaiceniem jest dodanie omletu z sera i majonezu, a do samego mięsa warzyw - papryki i pieczarek. Rolada jest bardzo smaczna i kolorowa, przez co ładnie prezentuje się na stole.






Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, cząber, majeranek, mielona gorczyca, suszona natka pietruszki
OMLET:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz


OMLET:
Białko jajka ubić na sztywno. Dodać żółtko, majonez, starty ser, przyprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na małej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut na złoto.
Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
Mięso połączyć z jajkiem, bułką tartą, wyciśniętym czosnkiem, przesmażonymi warzywami i przyprawami. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Jeśli będzie kleiła się do rąk, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.
Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia, nieco większego niż upieczony wcześniej omlet. Omlet nałożyć na mięso i zwinąć całość ciasno w roladę. Tak przygotowaną mięsną roladę, owiniętą papierem do pieczenia, włożyć do keksówki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

sobota, 21 grudnia 2013

Kulki mięsne z pieczarkami

Mięsna przekąska idealna zarówno na świąteczny stół jak i na ten zbliżający się wielkimi krokami sylwestrowy. Małe pieczarki obtoczone w mielonym mięsie i podane nadziane na wykałaczkę z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Proste w przygotowaniu a zarazem efektowne i pyszne.






Składniki na 30 sztuk:
  • 30 małych pieczarek
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka mielona papryka, suszona natka pietruszki, majeranek, mielona gorczyca (jako zamiennik może być łyżeczka musztardy)
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • wykałaczki


Pieczarki umyć, ugotować w bulionie grzybowym (ok. 15 minut).
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę i przesmażoną cebulę. Wyrobić ręką masę mięsną, tak jak na kotlety mielone.
Każdą pieczarkę oblepić mięsem mielonym a następnie panierować w bułce tartej. Kulki mają być wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jeśli macie duże pieczarki, można przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Kulki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
W gotowe kulki powbijać wykałaczki. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.




piątek, 20 grudnia 2013

Strucla cynamonowa

To już mój drugi pomysł na drożdżową struclę, którym chciałabym się z Wami podzielić na tegoroczne Boże Narodzenie. Aromatyczna, mięciutka, pięknie pachnąca świętami, strucla cynamonowa. Polecam!






  • pół kostki drożdży (50g)
  • pół szklanki* mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125g)
  • 1 białko do posmarowania ciasta 
NADZIENIE:
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2-3 łyżki mielonego cynamonu

*szklanka o pojemności 250 ml



Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Masło rozpuścić.
Do miski wsypać mąkę. Zrobić tzw. dołek. Wlać wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie dodać ubite żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
NADZIENIE:
Masło roztopić w rondelku. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, formując prostokąt. Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście. Zwinąć ciasno w roladę, mocno zlepiając końce i podwijając je pod spód. Tak przygotowaną struclę przełożyć do długiej podłużnej formy (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować surowym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.





czwartek, 19 grudnia 2013

Ryba w cieście i zalewie pomidorowej - mojej mamy

Danie, które odkąd pamiętam gości w moim rodzinnym domu na wigilijnym stole i bez którego nie wyobrażam sobie Świąt... Smażona ryba w pulchnym, naleśnikowym cieście, w pomidorowej zalewie z dużą ilością słodkiej uduszonej cebulki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy zalewa mocno nasączy ciasto, w którym usmażona jest ryba. Przepis mojej mamy za który bardzo dziękuję, bo ryba jest przepyszna:)






  • ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb
CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, mielona papryka
ZALEWA:
  • 1/2 kg cebuli
  • woda do podlania
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 
  • 200 ml pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki octu
  • sól pieprz, cukier
* szklanka o pojemności 250 ml


Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).

Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.


środa, 18 grudnia 2013

Ryba w migdałach

Moja ulubiona wersja smażonej ryby, pyszna i chrupiąca, obficie obtoczona w płatkach migdałowych. Do jej przygotowania nie nadają się jednak wszystkie gatunki ryb - filet musi być dość gruby, i przed smażeniem pozbawiony ości. Polecam w szczególności mirunę i dorsza. 






  • 500 g filetów z miruny lub dorsza
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • 200 g płatków migdałowych
  • olej do smażenia

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Filety przed smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie dociskając go do każdego kawałka ryby.
Każdy filet obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na oleju na złoty kolor.





niedziela, 15 grudnia 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

Tradycyjne, wigilijne danie goszczące na wielu stołach w polskich domach. Łazanki z kapustą i grzybami to pyszne a zarazem szybkie w przygotowaniu danie, które znika ze stołu w oka mgnieniu:)






  • 250g makaronu "łazanki"
  • 1/2 kg kiszonej kapusty (jeśli kapusta jest bez marchwi to dodatkowo 1 marchew)
  • 50 g suszonych grzybów lub 500 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, ew. cukier


Jeśli zdecydujemy się na użycie suszonych grzybów leśnych, należy je namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 30 minut). Drobno pokroić.
Pieczarki zaś należy drobno pokroić i przesmażyć na oleju.
Jeśli kapusta kiszona jest za kwaśna, lekko przelać ją zimną wodą. Przełożyć do garnka, nalać tyle wody by ją przykryła. Jeśli w kapuście nie ma marchwi, dodać jedną startą na dużych oczkach tarki. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną wystudzić, odcisnąć z nadmiaru wody i drobniej pokroić.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Farsz przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem (jeśli jest za kwaśny).

Makaron ugotować. Przełożyć na durszlak. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i grzybami. Podawać ciepłe.

sobota, 14 grudnia 2013

Strucla wiśniowa

Choć strucle i podobne do nich zawijane ciasta drożdżowe z nadzieniem nie należą do tych najprostszych i mało pracochłonnych, to warto pokusić się o zrobienie choć jednej na tak specjalną okazję, jaką są Święta... Jedną z moich tegorocznych propozycji jest strucla nadziana wiśniami z lekkim akcentem migdałów, które idealnie pasują do tych owoców. Smakuje świetnie i równie dobrze prezentuje się na stole.







  • pół kostki drożdży (50g)
  • pół szklanki* mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125g)
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni z kompotu lub soku (ok. 200g)
  • 100 g mielonych migdałów
  • kilka kropel amaretto lub olejku migdałowego
  • 1 białko do posmarowania ciasta

*szklanka o pojemności 250 ml


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Masło rozpuścić.
Do miski wsypać mąkę. Zrobić tzw. dołek. Wlać wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie dodać ubite żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
W międzyczasie przygotować nadzienie: odsączone wiśnie z kompotu wymieszać z zmielonymi migdałami i amaretto (lub olejkiem migdałowym).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, formując prostokąt. Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście. Zwinąć ciasno w roladę, mocno zlepiając końce i podwijając je pod spód. Tak przygotowaną struclę przełożyć do długiej podłużnej formy (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować surowym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.




czwartek, 12 grudnia 2013

Wigilijne ślimaczki serowe

Bardzo prosty i szybki pomysł na jedno z wigilijnych dań, które możecie zrobić dosłownie kilka chwil tuż przed samą kolacją. Zakręcone paszteciki z francuskiego ciasta z serowym farszem, będą idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych, jako zamiennik tradycyjnych drożdżowych pasztecików lub krokietów.






Składniki na ok. 12-15 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 375g)
  • 200 g kremowego serka twarogowego z ziołami
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół pora
  • ok. 50 g startego sera żółtego
  • 1 żółtko do farszu + 1 do posmarowania
  • sól, pieprz



Serek twarogowy wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym porem, startym żółtym serem i surowym żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć lub cienko rozwałkować (jeśli jest taka potrzeba). Posmarować farszem. Zwinąć równocześnie z dwóch stron do środka. Pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.




piątek, 6 grudnia 2013

Szwedzkie ciasteczka świąteczne

Obok tradycyjnych pierniczków na Boże Narodzenie, znaleźć się mogą również te proste i urocze szwedzkie ciasteczka. Bardzo aromatyczne dzięki skórce cytrynowej i pomarańczowej, która nierozłącznie kojarzy się z zapachem Świąt.
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Fresh from the oven - Cookies & Biscuits"






Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 100 g masła
  • pół szklanki* cukru
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 surowe żółtko
  • skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka zmielonych migdałów



Ugotowane żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z masłem, dobrze wymieszać na "papkę". Dodać cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i pomarańczy i surowe żółtko. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, powykrawać z niego ciasteczka w różnych kształtach. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać cukrem wymieszanym z migdałami..
Ciasteczka poukładać na papierze do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach.




czwartek, 5 grudnia 2013

Schab w sosie cebulowym

Na świąteczny obiad dobrze jest podać jakieś wykwintne, niecodzienne, smacznie przyrządzone mięso. Aromatyczny, pieczony schab, podany z kremowym sosem cebulowym idealnie nadaje się na taka okazję. 
Autorka przepisu to niebieska-różyczka. Trochę zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia






  • ok. 1 kg schabu wieprzowego
MARYNATA:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, suszona natka pietruszki, mielona słodka papryka, rozmaryn, tymianek
SOS:
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sos z pieczenia schabu
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
  • olej do smażenia


MARYNATA:
Oliwę wymieszać z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami.
Schab natrzeć na początku solą i pieprzem a następnie marynatą. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso upiec w rękawie do pieczenia lub ewentualnie w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
SOS:
Cebule obrać, drobno pokroić zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Podlać sosem z pieczenia schabu i szklanką wody. Dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Gdy cebula się już rozgotuje, zmiksować całość blenderem. Podgotować jeszcze bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go łyżką mąki.
Gorący schab pokroić na 1cm plastry. Polać sosem cebulowym.







środa, 4 grudnia 2013

Kolorowa sałatka warstwowa

Jeśli chcesz zachwycić gości pięknie prezentującą się i do tego smaczną sałatką na świątecznym stole, ten przepis jest w sam raz. Kolorowe warstwy warzyw, szynki i jajek, przełożone majonezem z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Sałatkę wypróbowałam na zeszłoroczne Święta i do dziś gości na naszym stole na większych, rodzinnych uroczystościach. Szczerze polecam!
Przepis autorstwa marioli84 znaleziony na Wielkim Żarciu






  • 1 słoik selera konserwowego
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 ugotowane marchewki
  • ok. 200 g szynki
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 100 g sera żółtego
  • majonez


Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Należy w szklanym, przeźroczystym naczyniu układać następujące warstwy sałatki:
Na dno wyłożyć odsączony z zalewy seler konserwowy. Następnie wysypać również odsączoną kukurydzę, posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę marchew i kolejno szynkę oraz ogórki konserwowe, także pokrojone w kostkę. Ponownie posmarować majonezem. Następna warstwa to drobno posiekany por (można go wcześniej sparzyć) i pokrojone w kostkę jajka. Jajka posmarować majonezem, a wierzch sałatki posypać startym na tarce żółtym serem.




wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik z brzoskwiniami, kajmakiem i orzechami brazylijskimi

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika... Do tego bożonarodzeniowego idealnie pasują bakalie. Przeważnie są to rodzynki, skórka pomarańczowa lub orzechy. Moja propozycja na te Święta to pyszny, delikatny sernik z dodatkiem brzoskwiń, obficie posypany pokruszonymi orzechami brazylijskimi zatopionymi w słodkiej masie kajmakowej. Idealny sernik na świąteczny stół.






Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
  • 1 i 1/2 szkl.* mąki
  • niecałe pół szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
MASA SEROWA:
  • 75 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 300 ml mleka 3,2%
  • kilka kropel olejku arakowego lub waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 500g)
WIERZCH:
  • 1 puszka masy krówkowej (dobrze, jakby była o orzechowym smaku), lub puszka gotowanego przez 3 godziny skondensowanego mleka słodzonego 
  • 200 g łuskanych orzechów brazylijskich 
*szklanka o pojemności 250 ml


CIASTO KRUCHE:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić dno. Podpiec w piekarniku ok. 10-15 min. w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do masy stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Dokładnie utrzeć, dodać resztę składników, na końcu wlać mleko. Nie przestraszcie się jeśli masa jest rzadka, taka właśnie ma być. Na końcu do masy dodać wcześniej odsączonej i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 min. w 180 stopniach.
Upieczony i wystudzony sernik posmarować masą krówkową (żeby lepiej się rozsmarowywała należy puszkę wstawić na kilka minut do gorącej wody.). Wierzch posypać pokruszonymi orzechami brazylijskimi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...