piątek, 6 grudnia 2013

Szwedzkie ciasteczka świąteczne

Obok tradycyjnych pierniczków na Boże Narodzenie, znaleźć się mogą również te proste i urocze szwedzkie ciasteczka. Bardzo aromatyczne dzięki skórce cytrynowej i pomarańczowej, która nierozłącznie kojarzy się z zapachem Świąt.
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Fresh from the oven - Cookies & Biscuits"






Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 100 g masła
  • pół szklanki* cukru
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 surowe żółtko
  • skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka zmielonych migdałów



Ugotowane żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z masłem, dobrze wymieszać na "papkę". Dodać cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i pomarańczy i surowe żółtko. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, powykrawać z niego ciasteczka w różnych kształtach. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać cukrem wymieszanym z migdałami..
Ciasteczka poukładać na papierze do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach.




4 komentarze:

  1. Urocze, a do tego bardzo ciekawy przepis, zapisuję i biorę się do produkcji najszybciej jak się da.

    OdpowiedzUsuń
  2. To dodajemy sodę oczyszczoną czy proszek do pieczenia????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...