Obok tradycyjnych pierniczków na Boże Narodzenie, znaleźć się mogą również te proste i urocze szwedzkie ciasteczka. Bardzo aromatyczne dzięki skórce cytrynowej i pomarańczowej, która nierozłącznie kojarzy się z zapachem Świąt.
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Fresh from the oven - Cookies & Biscuits"
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 2 ugotowane na twardo żółtka
- 100 g masła
- pół szklanki* cukru
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 surowe żółtko
- skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 2 i 1/2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 surowe białko
- 1 łyżka cukru + 1 łyżka zmielonych migdałów
Ugotowane żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z masłem, dobrze wymieszać na "papkę". Dodać cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i pomarańczy i surowe żółtko. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, powykrawać z niego ciasteczka w różnych kształtach. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać cukrem wymieszanym z migdałami..
Ciasteczka poukładać na papierze do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach.
śliczniutkie:)
OdpowiedzUsuńUrocze, a do tego bardzo ciekawy przepis, zapisuję i biorę się do produkcji najszybciej jak się da.
OdpowiedzUsuńCiekawe:)
OdpowiedzUsuńTo dodajemy sodę oczyszczoną czy proszek do pieczenia????
OdpowiedzUsuń