czwartek, 19 grudnia 2013

Ryba w cieście i zalewie pomidorowej - mojej mamy

Danie, które odkąd pamiętam gości w moim rodzinnym domu na wigilijnym stole i bez którego nie wyobrażam sobie Świąt... Smażona ryba w pulchnym, naleśnikowym cieście, w pomidorowej zalewie z dużą ilością słodkiej uduszonej cebulki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy zalewa mocno nasączy ciasto, w którym usmażona jest ryba. Przepis mojej mamy za który bardzo dziękuję, bo ryba jest przepyszna:)






  • ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb
CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, mielona papryka
ZALEWA:
  • 1/2 kg cebuli
  • woda do podlania
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 
  • 200 ml pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki octu
  • sól pieprz, cukier
* szklanka o pojemności 250 ml


Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).

Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.


3 komentarze:

  1. Pycha-a czy można zrobić 3dni przed wigilia-i czy nadal będzie smaczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właśnie to danie, które spokojnie można zrobić 2-3 dni przed Świętami. Im smaki bardziej się przegryzą tym lepiej:)

      Usuń
  2. Właśnie dziś zrobiłam - pychota :D A co to będzie się działo jak składniki się przegryzą :D Dziękuję za świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...