sobota, 21 grudnia 2013

Kulki mięsne z pieczarkami

Mięsna przekąska idealna zarówno na świąteczny stół jak i na ten zbliżający się wielkimi krokami sylwestrowy. Małe pieczarki obtoczone w mielonym mięsie i podane nadziane na wykałaczkę z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Proste w przygotowaniu a zarazem efektowne i pyszne.






Składniki na 30 sztuk:
  • 30 małych pieczarek
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka mielona papryka, suszona natka pietruszki, majeranek, mielona gorczyca (jako zamiennik może być łyżeczka musztardy)
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • wykałaczki


Pieczarki umyć, ugotować w bulionie grzybowym (ok. 15 minut).
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę i przesmażoną cebulę. Wyrobić ręką masę mięsną, tak jak na kotlety mielone.
Każdą pieczarkę oblepić mięsem mielonym a następnie panierować w bułce tartej. Kulki mają być wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jeśli macie duże pieczarki, można przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Kulki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
W gotowe kulki powbijać wykałaczki. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.




7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...