piątek, 20 listopada 2015

Krokiety z mięsem i białą kapustą

Pyszne i domowe, choć trzeba przyznać że dość pracochłonne i czasochłonne - krokiety z mielonym gotowanym mięskiem i białą kapustą. Ich smak z pewnością zrekompensuje Wam wszelkie trudy włożone w ich wykonanie:) Polecam!






Składniki na 15 sztuk:
  • 15 naleśników usmażonych wg własnego sprawdzonego przepisu
FARSZ:
  • 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1/2 kg wołowiny bez kości
  • pół główki białej kapusty (ok. 1/2 kg)
  • 2 cebule
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • sól pieprz czarny ziarnisty i mielony
PANIERKA:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia



Mięso wieprzowe i wołowe włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć "szumowiny". Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rosół z gotowania mięsa zachować.
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody by ją przykryła i ugotować do miękkości razem z dodatkiem kminku. Kapustę porządnie odcedzić, ostudzić, wycisnąć z nadmiaru wody i jeszcze raz drobno pokroić.
Olej rozgrzać na patelni (ok. 3-4 łyżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej kapustę. Wszystko razem przesmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem mielonym.
Zmielone mięso połączyć z przesmażoną kapustą i cebulą. Farsz wymieszać i gdyby był za suchy dodać do niego kilka łyżek bulionu w którym gotowało się mięso. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety. Panierować w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.





3 komentarze:

  1. Wspaniałe krokiety. Ja dodaję jeszcze kapustę kiszoną. Do tego czerwony barszczyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię z kapustą kiszoną, ale już wtedy bez białej. Nie wiem dlaczego, ale te z kiszoną mają dla mnie bardziej odświętny charakter i goszczą u nas troszkę rzadziej, choć muszę przyznać , ze są chyba smaczniejsze:)

      Usuń
  2. O matko jak one genialnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...