W moim rodzinnym domu bardzo często niedzielnym obiadem był właśnie gulasz... Zwykły, klasyczny, wieprzowy, najczęściej z szynki lub łopatki. Mój dzisiejszy jest taki jak zwykle, właśnie czeka na kuchence na dochodzącą jeszcze kaszę:), ale ten który Wam dziś przedstawiam poczyniłam kilka tygodni temu. Wzbogacony warzywami, chyba we wszystkich kolorach tęczy, cieszy oko i podniebienie. Jeśli lubicie gulasz, warto raz na jakiś czas urozmaicić go sobie właśnie w ten sposób. Polecam!
- 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka i 1 żółta
- po pól puszki groszku, kukurydzy i czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka, majeranek, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- woda do podlania mięsa
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Obsmażyć na oleju. Do mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Chwilę wszystko podsmażyć po czym zalać taką ilością wody, by przykryła mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zmniejszyć ogień, dusić ok. pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w większą kostkę marchewki i papryki, dusić kolejne 30 minut. Następnie dodać warzywa z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Podgotować jeszcze ok. 15-20 minut (już bez przykrycia).
Jeśli wg Ciebie, gulasz wyszedł za rzadki, możesz zagęścić go odrobiną mąki.
Fajny taki ala meksykański :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj tez robiłam do placka ziemniaczanego :)
uwielbiam takie podrasowane gulasze ! :)
OdpowiedzUsuńgulasz wygląda rewelacyjnie kolorowo i smacznie.Wiesia.
OdpowiedzUsuń