czwartek, 5 grudnia 2013

Schab w sosie cebulowym

Na świąteczny obiad dobrze jest podać jakieś wykwintne, niecodzienne, smacznie przyrządzone mięso. Aromatyczny, pieczony schab, podany z kremowym sosem cebulowym idealnie nadaje się na taka okazję. 
Autorka przepisu to niebieska-różyczka. Trochę zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia






  • ok. 1 kg schabu wieprzowego
MARYNATA:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, suszona natka pietruszki, mielona słodka papryka, rozmaryn, tymianek
SOS:
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sos z pieczenia schabu
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
  • olej do smażenia


MARYNATA:
Oliwę wymieszać z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami.
Schab natrzeć na początku solą i pieprzem a następnie marynatą. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso upiec w rękawie do pieczenia lub ewentualnie w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
SOS:
Cebule obrać, drobno pokroić zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Podlać sosem z pieczenia schabu i szklanką wody. Dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Gdy cebula się już rozgotuje, zmiksować całość blenderem. Podgotować jeszcze bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go łyżką mąki.
Gorący schab pokroić na 1cm plastry. Polać sosem cebulowym.







7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie numer jeden na obiad :) Jak coś tak wygląda, nie może źle smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalny i oryginalny sos:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat z kremowym sosem cebulowym zawsze robię kurczaka, ale potrafię sobie wyobrazić, że do schabu też pasuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...