Na świąteczny obiad dobrze jest podać jakieś wykwintne, niecodzienne, smacznie przyrządzone mięso. Aromatyczny, pieczony schab, podany z kremowym sosem cebulowym idealnie nadaje się na taka okazję.
Autorka przepisu to niebieska-różyczka. Trochę zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia
- ok. 1 kg schabu wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek, suszona natka pietruszki, mielona słodka papryka, rozmaryn, tymianek
- 1/2 kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sos z pieczenia schabu
- 1 szklanka (250 ml) wody
- sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
- olej do smażenia
MARYNATA:
Oliwę wymieszać z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami.
Schab natrzeć na początku solą i pieprzem a następnie marynatą. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso upiec w rękawie do pieczenia lub ewentualnie w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
SOS:
Cebule obrać, drobno pokroić zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Podlać sosem z pieczenia schabu i szklanką wody. Dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Gdy cebula się już rozgotuje, zmiksować całość blenderem. Podgotować jeszcze bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go łyżką mąki.
Gorący schab pokroić na 1cm plastry. Polać sosem cebulowym.
mmm... musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńsos cebulowy brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie numer jeden na obiad :) Jak coś tak wygląda, nie może źle smakować :)
OdpowiedzUsuńInteresujące danie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny i oryginalny sos:)
OdpowiedzUsuńAkurat z kremowym sosem cebulowym zawsze robię kurczaka, ale potrafię sobie wyobrazić, że do schabu też pasuje idealnie.
OdpowiedzUsuń