niedziela, 5 stycznia 2014

Rolada mięsna z omletem

Jeśli lubicie pieczenie z mięsa mielonego, ta rolada z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jej dużym urozmaiceniem jest dodanie omletu z sera i majonezu, a do samego mięsa warzyw - papryki i pieczarek. Rolada jest bardzo smaczna i kolorowa, przez co ładnie prezentuje się na stole.






Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, cząber, majeranek, mielona gorczyca, suszona natka pietruszki
OMLET:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz


OMLET:
Białko jajka ubić na sztywno. Dodać żółtko, majonez, starty ser, przyprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na małej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut na złoto.
Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
Mięso połączyć z jajkiem, bułką tartą, wyciśniętym czosnkiem, przesmażonymi warzywami i przyprawami. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Jeśli będzie kleiła się do rąk, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.
Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia, nieco większego niż upieczony wcześniej omlet. Omlet nałożyć na mięso i zwinąć całość ciasno w roladę. Tak przygotowaną mięsną roladę, owiniętą papierem do pieczenia, włożyć do keksówki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...