wtorek, 7 stycznia 2014

Zapiekanka resztkowa

Jeśli nie wiesz co zrobić z resztkami czerstwego chleba i wędlin zalegających w lodówce, przepis na tą zapiekankę jest świetnym pomysłem. Wystarczy dorzucić troszkę warzyw i wszystko wymieszać z jajkami, by podać rodzinie pyszny i ekonomiczny obiad lub kolację:)






  • 4 kromki czerstwego chleba tostowego lub zwykłego (mogą też być 2 małe bułki)
  • ok. 250 g różnych wędlin (kiełbasa, boczek, szynka, pieczenie, itp.)
  • 1 świeża papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 jajek
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki
  • 50 g żółtego sera


Chleb pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone wędliny i paprykę. Wszystko przesmażyć.
Jajka zmiksować, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Do jajek dodać wcześniej pokrojony chleb i przesmażone wędliny z papryką i cebulą. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Zapiekać ok. 20-25 minut w 170 stopniach.




4 komentarze:

  1. fajna strona i przepisy pozdrawiam marzena :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna i wspaniale wyglądająca zapiekanka i do tego jeszcze ekonomiczna, idealnie :)), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...