czwartek, 12 grudnia 2013

Wigilijne ślimaczki serowe

Bardzo prosty i szybki pomysł na jedno z wigilijnych dań, które możecie zrobić dosłownie kilka chwil tuż przed samą kolacją. Zakręcone paszteciki z francuskiego ciasta z serowym farszem, będą idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych, jako zamiennik tradycyjnych drożdżowych pasztecików lub krokietów.






Składniki na ok. 12-15 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 375g)
  • 200 g kremowego serka twarogowego z ziołami
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół pora
  • ok. 50 g startego sera żółtego
  • 1 żółtko do farszu + 1 do posmarowania
  • sól, pieprz



Serek twarogowy wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym porem, startym żółtym serem i surowym żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć lub cienko rozwałkować (jeśli jest taka potrzeba). Posmarować farszem. Zwinąć równocześnie z dwóch stron do środka. Pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.




4 komentarze:

  1. Mniam! Prosto, a jak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hit na Sylwestrze polecam! Dodałam do farszu ząbek czosnku i przypieczony boczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z dodaniem boczku. Przetestuję przy najbliższej okazji:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...