Bardzo prosty i szybki pomysł na jedno z wigilijnych dań, które możecie zrobić dosłownie kilka chwil tuż przed samą kolacją. Zakręcone paszteciki z francuskiego ciasta z serowym farszem, będą idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych, jako zamiennik tradycyjnych drożdżowych pasztecików lub krokietów.
Składniki na ok. 12-15 sztuk:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 375g)
- 200 g kremowego serka twarogowego z ziołami
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- pół pora
- ok. 50 g startego sera żółtego
- 1 żółtko do farszu + 1 do posmarowania
- sól, pieprz
Serek twarogowy wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym porem, startym żółtym serem i surowym żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć lub cienko rozwałkować (jeśli jest taka potrzeba). Posmarować farszem. Zwinąć równocześnie z dwóch stron do środka. Pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.
Mniam! Prosto, a jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńHit na Sylwestrze polecam! Dodałam do farszu ząbek czosnku i przypieczony boczek
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodaniem boczku. Przetestuję przy najbliższej okazji:)
Usuńpyszne!
OdpowiedzUsuń