środa, 8 stycznia 2014

Omlet z boczkiem i groszkiem

Omlety nierozłącznie kojarzą mi się ze śniadaniami, ale ten wyjątkowo można zaserwować sobie na szybki obiad. Omlet jest syty i prosty w przygotowaniu, przepis idealny na mało pracochłonny obiad dla zabieganych i zapracowanych, ale oczywiście nie tylko... Polecam każdemu.






  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 żółta papryka
  • 1-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół puszki groszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia


Jajka ubić z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojony boczek. Gdy się przesmaży, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Smażyć ok. 5 minut. Dodać odsączony groszek. Następnie wszystko zalać jajkami z mlekiem, zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć aż całość się zetnie. Omlet przerzucić delikatnie na drugą stronę, smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...