Jeśli chcesz zachwycić gości pięknie prezentującą się i do tego smaczną sałatką na świątecznym stole, ten przepis jest w sam raz. Kolorowe warstwy warzyw, szynki i jajek, przełożone majonezem z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Sałatkę wypróbowałam na zeszłoroczne Święta i do dziś gości na naszym stole na większych, rodzinnych uroczystościach. Szczerze polecam!
Przepis autorstwa marioli84 znaleziony na Wielkim Żarciu
- 1 słoik selera konserwowego
- pół puszki kukurydzy
- 4 ugotowane marchewki
- ok. 200 g szynki
- kilka ogórków konserwowych
- 1 por
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok. 100 g sera żółtego
- majonez
Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Należy w szklanym, przeźroczystym naczyniu układać następujące warstwy sałatki:
Na dno wyłożyć odsączony z zalewy seler konserwowy. Następnie wysypać również odsączoną kukurydzę, posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę marchew i kolejno szynkę oraz ogórki konserwowe, także pokrojone w kostkę. Ponownie posmarować majonezem. Następna warstwa to drobno posiekany por (można go wcześniej sparzyć) i pokrojone w kostkę jajka. Jajka posmarować majonezem, a wierzch sałatki posypać startym na tarce żółtym serem.
u Ciebie już tak świątecznie:) sałatka wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak widać przedświąteczna gorączka potrafi udzielić się również wirtualnie:)
Usuńlubię takie sałatki:)
OdpowiedzUsuń...ja też:)
UsuńSuper wygląda!
OdpowiedzUsuńI świetna miska :)
To musi być pyszne !!!
OdpowiedzUsuńOjej, wygląda absolutnie fantastycznie! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń