sobota, 13 października 2012

Kotlety mielone z twarogiem

Jedliście kiedyś tradycyjne kotlety mielone z małą innowacją, bo z dodatkiem twarogu? Szczerze polecam, ser dodaje mięsie taki fajny, lekko kwaskowaty posmak. Dbającym o linię i liczącym kalorie proponuję użycie twarogu chudego 0%.






Na ok. 12 sztuk:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka mielona, suszona natka pietruszki, cząber
  • bułka tarta






Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Przestudzić i dodać do mięsa.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka minut, po czym odcisnąć z wody i dodać do mięsa.
Do mięsa wbić jajko, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i drobno pokruszony twaróg. Wszystko wyrobić (najlepiej ręką) na gładką masę. Przyprawić.
Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

5 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy. Ale po Twoim poście na pewno zrobię. Tym bardziej, że w poniedziałek planowałam mielone :) Jestem bardzo ciekawa smaku.

    Pozdrawiam i życzę udanego weekendu
    Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Również serdecznie pozdrawiam i życzę miłego, weekendowego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z twarogiem nigdy nie jadłam, ale bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaje mięsu ,temu mięsu a jest w mięsie 😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...