sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka śniadaniowa z jajkiem i bekonem

Świetna propozycja na wartościowe i kolorowe, weekendowe śniadanie. Po takiej sałatce z pewnością nabierzesz "powera" na resztę dnia:)






  • duża garść mieszanki sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka, endywia,itp; do wyboru)
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 1-2 garści ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
SOS WINEGRET:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz


Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Poukładać na niej drobno pokrojonego pomidora, cebulę w piórka i fasolkę szparagową.
Boczek pokroić w cienkie, małe plastry, usmażyć na bekon, wyłożyć na sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanego jajka.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Polać sosem sałatkę tuż przed samym podaniem.




6 komentarzy:

  1. Na jajko z bekonem zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić ocet winny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przyszłość -ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny lub odrobiną ostrej musztardy

      Usuń
  3. Sałatka jest pyszna. Zjadłam z mężem dzisiaj na śniadanie. Nie miałam octu to go po prostu pominęłam. Super. Polecam tym którzy jeszcze nie robili. Pozdrawiam, agata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...