Świetna propozycja na wartościowe i kolorowe, weekendowe śniadanie. Po takiej sałatce z pewnością nabierzesz "powera" na resztę dnia:)
- duża garść mieszanki sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka, endywia,itp; do wyboru)
- 1 pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 1-2 garści ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej
- 100 g wędzonego boczku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Poukładać na niej drobno pokrojonego pomidora, cebulę w piórka i fasolkę szparagową.
Boczek pokroić w cienkie, małe plastry, usmażyć na bekon, wyłożyć na sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanego jajka.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Polać sosem sałatkę tuż przed samym podaniem.
lubię takie śniadania:)
OdpowiedzUsuńNa jajko z bekonem zawsze się skuszę :)
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić ocet winny? :)
OdpowiedzUsuńNa przyszłość -ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny lub odrobiną ostrej musztardy
UsuńSałatka jest pyszna. Zjadłam z mężem dzisiaj na śniadanie. Nie miałam octu to go po prostu pominęłam. Super. Polecam tym którzy jeszcze nie robili. Pozdrawiam, agata
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało!:)
UsuńPozdrawiam