sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka śniadaniowa z jajkiem i bekonem

Świetna propozycja na wartościowe i kolorowe, weekendowe śniadanie. Po takiej sałatce z pewnością nabierzesz "powera" na resztę dnia:)






  • duża garść mieszanki sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka, endywia,itp; do wyboru)
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 1-2 garści ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
SOS WINEGRET:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz


Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Poukładać na niej drobno pokrojonego pomidora, cebulę w piórka i fasolkę szparagową.
Boczek pokroić w cienkie, małe plastry, usmażyć na bekon, wyłożyć na sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanego jajka.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Polać sosem sałatkę tuż przed samym podaniem.




6 komentarzy:

  1. Na jajko z bekonem zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić ocet winny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przyszłość -ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny lub odrobiną ostrej musztardy

      Usuń
  3. Sałatka jest pyszna. Zjadłam z mężem dzisiaj na śniadanie. Nie miałam octu to go po prostu pominęłam. Super. Polecam tym którzy jeszcze nie robili. Pozdrawiam, agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowało!:)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...