niedziela, 15 grudnia 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

Tradycyjne, wigilijne danie goszczące na wielu stołach w polskich domach. Łazanki z kapustą i grzybami to pyszne a zarazem szybkie w przygotowaniu danie, które znika ze stołu w oka mgnieniu:)






  • 250g makaronu "łazanki"
  • 1/2 kg kiszonej kapusty (jeśli kapusta jest bez marchwi to dodatkowo 1 marchew)
  • 50 g suszonych grzybów lub 500 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, ew. cukier


Jeśli zdecydujemy się na użycie suszonych grzybów leśnych, należy je namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 30 minut). Drobno pokroić.
Pieczarki zaś należy drobno pokroić i przesmażyć na oleju.
Jeśli kapusta kiszona jest za kwaśna, lekko przelać ją zimną wodą. Przełożyć do garnka, nalać tyle wody by ją przykryła. Jeśli w kapuście nie ma marchwi, dodać jedną startą na dużych oczkach tarki. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną wystudzić, odcisnąć z nadmiaru wody i drobniej pokroić.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Farsz przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem (jeśli jest za kwaśny).

Makaron ugotować. Przełożyć na durszlak. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i grzybami. Podawać ciepłe.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...