niedziela, 12 stycznia 2014

Sernik Pina Colada

Pina Colada, jest niewątpliwie jednym z tych alkoholi, które lubię najbardziej;) Cudowne, egzotyczne połączenie ananasów i kokosa, postanowiłam wkomponować w sernik. Kruchy spód wzbogacony wiórkami kokosowymi, masa serowa z mleczkiem kokosowym i plastry ananasa zalane galaretką o tym samym smaku... Wyszło obłędnie pysznie...
TU znajdziecie przepis na biszkoptową wersję ciasta z Pinacoladą.






Tortownica o średnicy 24 cm:

SPÓD:
  • 1 szklanka* mąki
  • pół kostki schłodzonej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 4 jajka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
WIERZCH:
  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 1 galaretka ananasowa lub o smaku pinacolady
  • wiórki kokosowe


SPÓD:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.. Dodać cukier, żółtko i pokrojoną w kostkę  margarynę. Posiekać wszystkie składniki, na końcu dodać wiórki kokosowe i zagnieść ciasto.
Ciastem wylepić dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przyrządzenia masy serowej.
MASA SEROWA:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać twaróg i mleczko kokosowe, zmiksować. Następnie dodać budyń w proszku i olej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę wymieszać delikatnie z masą serową. Masę wylać do tortownicy wylepionej wcześniej ciastem.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik wystudzić.
WIERZCH:
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Na wystudzonym serniku poukładać odsączone z syropu plastry ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie wierzch posypać wiórkami kokosowymi.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...