Moja ulubiona wersja smażonej ryby, pyszna i chrupiąca, obficie obtoczona w płatkach migdałowych. Do jej przygotowania nie nadają się jednak wszystkie gatunki ryb - filet musi być dość gruby, i przed smażeniem pozbawiony ości. Polecam w szczególności mirunę i dorsza.
- 500 g filetów z miruny lub dorsza
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2-3 jajka
- mąka do obtoczenia
- 200 g płatków migdałowych
- olej do smażenia
Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Filety przed smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie dociskając go do każdego kawałka ryby.
Każdy filet obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Ależ pięknie przyrumienione te migdały :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Rewelacja-a czy np. dorsz może być mrożony i czy jest bez ości?a czy może być dorsz w kostkach-kompletnie nie znam się a chciałabym tak przyrządzić.
OdpowiedzUsuńJa kupuję mrożone filety z dorsza. Nigdy nie trafiła mi się ani jedna ość, dlatego tak często sięgam po tą rybę:)
Usuńhttps://gotowanie.onet.pl/porady/uwazaj-na-te-ryby-zawieraja-najwiecej-toksyn/9lgc18v?fbclid=IwAR2YwnmrRLuoMNFU3ZSmjKw76eaXTB2Nl4W5h4oaI7mf5gps1XgW-hVSJwY ;)
Usuńaż mi slinka pociekła :D wiem co zrobię na jutrzejszy obiad!
OdpowiedzUsuńAle przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o "rozkłóconych" jajkach :D U mnie w domu mówi się, że trzeba jajka "roztrzepać" :D
U nas też czasami "trzepiemy":)) jajka, ale u mnie w domu częściej jednak "rozkłócamy", energicznie je mieszamy, ubijamy, wprowadzamy trochę chaosu;))
Usuń