sobota, 14 lutego 2015

Smażone serca

Takie smażone serduszka idealnie wpasowują się w klimat ostatnich dni, tłustego czwartku i Walentynek. Są bowiem wykonane z ciasta na oponki i smażone na głębokim tłuszczu. Udekorowane różowym lukrem i posypką cukrową w kształcie serduszek stają się niewątpliwie pysznym prezentem dla ukochanej osoby.






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
DEKORACJA:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku malinowego
  • 1 łyżeczka gorącej wody


Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, cukry, wbić żółtka. Dodać rozgnieciony widelcem twaróg, ocet i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, dodać mąki w razie jakby zbytnio kleiło się do rąk.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Powykrawać serca, a w ich środku zrobić mniejsze za pomocą mniejszej foremki.
Olej wlać do rondelka. Do zimnego wlać wódkę lub spirytus. Podgrzać.
Przygotowane serca wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
Usmażone serca wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, sokiem malinowym i wodą.
W tak przygotowanym lukrze maczać z jednej strony serca. Można dodatkowo udekorować je posypką.








Walentynkowe menu Twarogowe słodkości 2

czwartek, 12 lutego 2015

Pączusie na serku homogenizowanym

Mini pączki bez nadzienia, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków na tłusty czwartek. Zrobienie ciasta to dosłownie chwilka, jest przy tym bardzo proste. Pozostaje tylko smażenie, a pączusie wychodzą miękkie, delikatne, ciepłe wprost rozpływają się w ustach...






Składniki na ok. 35-40 sztuk:
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym (łącznie 300g)
  • 3 jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 230g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
  • cukier puder do posypania


Do miski wbić jajka, dodać serki i olejek waniliowy. Zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać wszystko widelcem.
Olej wlać do rondelka, do zimnego dodać spirytus lub wódkę. Rozgrzać.
Na rozgrzany olej wrzucać łyżeczką masę serkową. Smażyć z obu stron. Gorące pączki wyciągać na ręcznik papierowy.
Usmażone i przestudzone posypać cukrem pudrem.






wtorek, 10 lutego 2015

Gniazdka - Pączki hiszpańskie

Szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków nadzianych konfiturą, mocno pracochłonnych i czasochłonnych. Przygotowanie tych pączków z zaparzanego ciasta zajmie Wam o wiele mniej czasu, a efekt z pewnością będzie w 100% zadowalający. Sposób ich wykonania wbrew pozorom nie jest wcale trudny, a gniazdka wychodzą naprawdę pyszne, delikatne, miękkie, z miłym akcentem cytrynowego lukru na wierzchu.
Przepis Doroty Świątkowskiej z Moich Wypieków.






Składniki na 12 sztuk:
  • 50 g masła
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • szpryca cukiernicza z końcówką dużej gwiazdki
  • papier do pieczenia
LUKIER:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny


Do rondelka wlać wodę i dodać masło z solą. Wszystko zagotować. Na wrzątek jednym zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko energicznie wymieszać. Ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Do ustudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i utrzeć na gładką masę.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej.
Z papieru do pieczenia wyciąć 12 kwadratów o boku ok. 10 cm.
Na każdym kwadracie wycisnąć szprycą kółko z ciasta o średnicy ok. 6 cm.
Kółka kłaść na rozgrzany olej papierem do góry, po minucie należy go usunąć (powinien gładko odejść). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Wystudzone pączki polukrować.






poniedziałek, 9 lutego 2015

Domowa pizza na grubym cieście

Z okazji międzynarodowego Dnia Pizzy, przedstawiam Wam pomysł na pyszną, domową pizzę na grubym puszystym cieście. Podobną robi moja teściowa i zawsze jak ją odwiedzamy męczymy ją z mężem by Nam ją przygotowała:) Taka pizza jest bardzo syta, z mnóstwem dodatków, w tym z polską kiełbasą jak na rodzinną wersję przystało. Polecam gorąco!
Lekko zmodyfikowany przepis na ciasto autorstwa Honeylicious z Wielkiego Żarcia, i tu mój ukłon w jej stronę - dziękuję;)






Przepis na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
DODATKI:
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 długie pętko suchej kiełbasy
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g startego żółtego sera
  • suszona bazylia i oregano
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
  • odrobina oleju do smażenia


CIASTO:
Do ciepłej wody dodać cukier i wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, odstawić.
Do miski wsypać mąkę z solą, zrobić dołek i wbić 2 jajka. Następnie dodać rozrobione wcześniej drożdże, wszystko dobrze wymieszać. Następnie do ciasta dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto (będzie kleiło się trochę do rąk, tak ma być. Ciasta nie będziemy wałkować tylko wykładać je na blachę). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lepiej, żeby miska była spora, bo ciasto dużo urośnie). Odstawić ciasto na jakieś półtorej godziny.
W czasie gdy ciasto wyrasta, zabieramy się do przygotowania dodatków do pizzy.
Pieczarki kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich woda.
Papryki kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy razem z pokrojoną w plastry kiełbasą.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, mozzarellę w plastry.
Blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Smarujemy je sosem pomidorowym. Na cieście układamy przygotowane wcześniej dodatki: papryki z kiełbasą, pieczarki, cebulę i mozzarellę. Wierzch pizzy posypujemy startym żółtym serem i oprószamy suszonymi ziołami - bazylią i oregano.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut w 150 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).






Zima  we Włoszech Pyszna pizza

sobota, 7 lutego 2015

Sałatka z indykiem i winogronami

Od czasu do czasu bardzo lubię połączenie owoców z mięsem. Jest nietypowe i często daje fajny efekt końcowy dla naszych kubków smakowych. Tak jest i w przypadku tej sałatki. Pyszna, zdrowa i chrupiąca, łatwa i szybka w przygotowaniu. Z chrupiącymi płatkami migdałów i lekkim sosem jogurtowym, czyli tak jak lubię najbardziej:)






  • 1/4 główki kruchej sałaty lodowej
  • 150 g piersi z indyka
  • garść ciemnych winogron
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Mięso pokroić w paski i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na oleju.
Sałatę porwać na małe kawałki, ułożyć na talerzu. Na sałatę wyłożyć usmażone mięso i pokrojone na pół winogrona.
Jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.
Migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę.




piątek, 6 lutego 2015

Strogonow wieprzowy

Coś dla wszystkich mięsożerców i fanów gulaszowych dań. Zapewne wszystkim dobrze znany strogonow, to nic innego jak pyszne kawałki mięsa duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych warzyw - cebuli, papryki i pieczarek. Pyszne, rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe dni.






  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (schab lub polędwica)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 300 ml bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć ok. 2-3 minuty.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, dodać do smażącego się mięsa.
Pieczarki pokroić w plastry, papryki w paski. Warzywa dodać do mięsa z cebulą. Wszystko smażyć ok. 5-7 minut. Po tym czasie do mięsa z warzywami wlać bulion mięsny i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić ok. 25 minut. Na końcu, gdy mięso będzie już miękkie, przyprawić wszystko solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.




środa, 4 lutego 2015

Ryba fit - zapiekana z pieczarkami i cebulą

Danie w sam raz dla osób dbających o linię, lubiących zdrowe odżywianie i szybkie pomysły na niskokaloryczny obiad. Taką rybkę przygotujecie w zaledwie 40 minut łącznie z czasem pieczenia. Do tego gotowane ulubione warzywa i obiad fit gotowy!






Składniki dla 3 osób:
  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek


Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
Pieczarki pokroić w plastry. Większością wyłożyć dno naczynia do zapiekania.
Filety z ryby ułożyć na pieczarkach, obsypać natką pietruszki. Rybę obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i resztą pieczarek. Całość oprószyć solą i pieprzem.





Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia odkryć.







sobota, 31 stycznia 2015

Sałatka z burakami, szpinakiem i fetą

Zdrowotna sałatka pełna witamin, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Plastry upieczonego buraczka ułożone na liściach młodego szpinaku, posypane serem feta i chrupiącymi ziarnami, a wszystko polane zdecydowanym w smaku winegretem na bazie czerwonego octu balsamicznego. Sprawdzi się zarówno w roli lekkiej kolacji, lunchu do pracy lub po prostu jako dodatek do obiadu, np. pieczonej ryby lub mięsa.






  • 3-4 garście liści młodego szpinaku
  • 1 burak
  • 50 g sera feta
  • po jednej łyżce ziaren słonecznika i pestek dyni
DRESSING:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, czarnego pieprzu, cukru, suszonej natki pietruszki i bazylii


Buraka należy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku w 180 stopniach. Piec ok. godzinę, aż będzie miękki.
Ostudzony należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Umyty i wysuszony szpinak ułożyć na dużym talerzu. Na nim poukładać plastry buraka. Wierzch posypać pokrojoną w kostkę fetą i ziarnami.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.





czwartek, 22 stycznia 2015

Spaghetti Bolognese

Najbardziej na świecie znany sos do makaronu, rodem prosto z Włoch, mięsno-pomidorowy ze świeżymi warzywami. Najbardziej lubiany i najczęściej goszczący w naszym domu. Jeśli są jeszcze gdzieś tacy, którzy nie mieli okazji go próbować (w co szczerze wątpię;), to jak najbardziej polecam!






Porcja dla 4 osób:
  • 250 g makaronu spaghetti
SOS:
  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale ja robię też często z samą wołowiną)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • pół małego selera korzeniowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina lub bulionu wołowego
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • ew. przyprawa do mięsa
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
DODATKOWO:
  • 50 g startego parmezanu
  • świeże liście bazylii


Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i startą na tarce marchew i seler. Smażyć kilka minut po czym dodać mięso. Gdy mięso "zmieni kolor" można przyprawić je ulubioną przyprawą do mięsa. Następnie należy dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, wino lub bulion i koncentrat pomidorowy. Gotować wszystko ok. 10-15 minut,  mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Makaron ugotować al'dente.
Ugotowany makaron polać sosem, posypać startym parmezanem i udekorować listkiem świeżej bazylii.




 Zima  we Włoszech

sobota, 17 stycznia 2015

Pleśniak

Tradycyjne, domowe ciasto, kruche, z delikatną pianką i ulubionym dżemem, choć najlepiej sprawdzi się tu jakiś kwaskowy, np. z czarnej porzeczki lub wiśniowy. Pleśniak to miłe wspomnienie mojego dzieciństwa, średnio mama przynajmniej raz w miesiącu piekła to ciasto na weekend i czteroosobowa rodzina bez problemu pałaszowała całą blaszkę w dwa dni:) Wam tez polecam je przede wszystkim jako dodatek do miłych chwil spędzonych z rodziną!






Składniki na blachę 20 x 30 cm:
  • 3 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy
  • słoik (ok.300 ml) ulubionego, gęstego dżemu
*szklanka o pojemności 250 ml


Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru, żółtka i pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Zagnieść szybko gładkie, odchodzące od ręki ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Jedną jasną cześć i jedną ciemną zawinąć oddzielnie w woreczek lub folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Trzecią, jasną częścią wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć na tarce zmrożone ciasto kakaowe.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier (czyli 1/4 szklanki) i proszek budyniowy. Piankę rozprowadzić na startym kakaowym cieście. Na piankę zetrzeć na tarce zmrożone jasne ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut.




piątek, 16 stycznia 2015

Salsa śledziowa

Nie wiem ja kto się stało, że na blogu nie ma jeszcze ani jednego przepisu na śledzie, które bardzo lubię... Z racji tego przedstawiam Wam dziś przepis na śledziową salsę, która gościła u mnie na świątecznym stole. W sam raz na piątkową przekąskę, w sam raz do wódeczki, w sam raz na karnawał i jak jeszcze tylko chcecie...;)
Lekko zmodyfikowany przepis kasiuli z Wielkiego Żarcia.






Składniki na ok. litrowy słoik:
  • 8 solonych filetów śledziowych
SOS:
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu
  • 250 ml wody
  • szczypta pieprzu cayenne, sól, pieprz
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule i paprykę. Smażyć kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, miód, ketchup, ocet i szczyptę pieprzu cayenne. Przyprawić solą i czarnym pieprzem. Sos doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Całość zalać przestudzonym sosem, dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowane śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Mogą spokojnie stać w lodówce jakieś 3-4 dni.


niedziela, 14 grudnia 2014

Piernikowe muffiny

Widziałam je na tylu blogach kulinarnych, że w końcu sama postanowiłam je zrobić:) Pokombinowałam trochę z moim sprawdzonym ulubionym przepisem na maślance, dodałam miód, kakao i przyprawę korzenną. Do tego koniecznie polewa z mlecznej czekolady. Mmm, niebo w gębie!






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki maślanki
  • 75 ml oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem do białości. Do masy wlać powoli miód, maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną, wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto rozlać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać z olejem. Upieczone i ostudzone babeczki polać polewą.







sobota, 13 grudnia 2014

Przekładaniec z kaszy manny

Pomysł na to ciasto powstał w chwili przedświątecznych porządków, gdy w szafce natknęłam się na otwarte opakowanie kaszy manny z kończącym się terminem do spożycia. Od razu zaświtało mi w głowie jakieś ciasto bez pieczenia. Dwie warstwy masy z kaszy, jedna kakaowa z dodatkiem bakalii, jak na święta przystało, druga cytrynowa, z galaretką, a obie rozdzielone warstwą herbatników. Efekt samą mnie zaskoczył - wyszło naprawdę bardzo smacznie!






Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

WARSTWA I:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g masła
  • 10 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej (może być waniliowa)
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach

WARSTWA II:
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • 1 galaretka cytrynowa
DODATKOWO:
  • 4 opakowania herbatników (4 x 65g)


Dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
WARSTWA I:
Mleko podgrzać razem z cukrem, masłem i kakao. Mieszać trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypać powoli kaszę manną. Gotować cały czas mieszając ok. 2-3 minuty. Gorącą masę wymieszać z posiekanymi rodzynkami i pokruszonymi migdałami. Gorącą masę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników, docisnąć.
WARSTWA II:
Galaretkę rozrobić w 200 ml wody.
200 ml mleka zagotować z masłem. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i żółtkami, wlać do gotującego się mleka. Gotować ok. 2 minuty. Ugotowaną kaszę połączyć z galaretką. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Udekorować dowolnie, np. polać polewą lub posypać kolorowymi perełkami.






piątek, 12 grudnia 2014

Roladki schabowe z mięsem mielonym

Świąteczna propozycja bożonarodzeniowego obiadu. Pyszna i wykwintna. Schabowe roladki z farszem z mielonego mięsa i pieczarek. Żeby było bardziej świątecznie, pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami.






Składniki na 8 sztuk:
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 250 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo - wołowego)
  • 150 g pieczarek lub 3-4 garście suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz, majeranek, cząber
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia


Jeśli do przepisu zdecydujemy się użyć suszonych grzybów, należy je dzień wcześniej namoczyć.

Schab pokroić na 8 równych kotletów, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
Grzyby odsączyć, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Przesmażyć razem z cebulką na oleju
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce. Usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Ostudzić, połączyć z surowym mięsem mielonym, przyprawić solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem.
Każdy kawałek rozbitego schabu posmarować z jednej strony musztardą a następnie farszem mięsnym z pieczarkami. Zwinąć ciasno w roladkę, spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią. Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami schabu.
Każdą roladkę obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 45 minut.
W przypadku przygotowywania roladek w większej ilości, np. z podwójnej porcji mięsa, należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

czwartek, 11 grudnia 2014

Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem

Smaczna i ładnie prezentująca się przekąska zarówno na wigilijny jak i sylwestrowy stół. Okrągłe czerwone pomidorki nadziane sałatką z tuńczyka, ryżu, groszku i żółtego sera. Z pewnością spodobają się gościom.






Składniki na 8 sztuk:
  • 8 średnich pomidorów
  • pół torebki ugotowanego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • pół cebuli
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Z pomidorów odciąć górną warstwę, wydrążyć środki.
Ugotowany ryż wymieszać z odsączonym tuńczykiem, groszkiem, bardzo drobno posiekaną cebulą, startym na tarce serem i majonezem. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną sałatką nadziewać pomidory.







Wigilia 2014

środa, 10 grudnia 2014

Świąteczny śmietankowiec

Boże Narodzenie to święto w którym niewątpliwie królują pieczone ciasta, pierniki, strucle, makowce i serniki... Ta słodka propozycja troszkę odbiega od tradycyjnych świątecznych wypieków, choć niewątpliwie kolorystycznie jak najbardziej wpasowuje się w bożonarodzeniową atmosferę:) Delikatna śmietankowo - jogurtowa masa przełożona zieloną i czerwoną galaretką. Prosto, smacznie i efektownie! I do tego dość lekko:)






Składniki na małą keksówkę 20 cm x 10 cm:
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 1 zielona galaretka
  • 1 czerwona galaretka (najlepiej wiśniowa)


Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdą z nich rozlać na pół w taki sposób by w naczyniach były równe ich pojemności, dzięki temu warstwy galaretek po zastygnięciu będą równe..
Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrami.
Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzać, aż się rozpuści, cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić i połączyć mikserem z masą śmietanowo - jogurtową..
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wylać jedną część zielonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. Gdy zastygnie, wlać 1/3 masy śmietanowej. Wstawić ponownie do zamrażalnika do zastygnięcia. Następnie wylać połowę czerwonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. I tak postępować dalej z kolejnymi warstwami, wylewając je tak by wyglądały jak na zdjęciu. Gdy ostatnia warstwa zastygnie, deser wstawić do lodówki i kroić najlepiej po upływie 2 godzin.





wtorek, 9 grudnia 2014

Trufle "Oreo"

Bardzo proste, w zasadzie tylko 3 składnikowe trufle, które smakują i prezentują się naprawdę bardzo fajnie. Taka mała przyjemność z pewnością znajdzie swoich wielbicieli wśród innych świątecznych słodkości.






Składniki na ok. 12 sztuk:
  • 1 opakowanie ciastek "Oreo"
  • 200 g kremowego serka naturalnego, np. "Philadelphia"
  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • cukrowa posypka do dekoracji (opcjonalnie)


Ciastka Oreo drobno pokruszyć. Wymieszać z serkiem. Z masy formować kule wielkości orzecha włoskiego. Wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut do godziny.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Przygotowane wcześniej trufle maczać w roztopionej czekoladzie. Można dodatkowo udekorować je cukrową posypką. Gotowe trufle wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.






czwartek, 4 grudnia 2014

Domowy paprykarz z tuńczyka

Czas adwentu to w moim domu niezaprzeczalnie czas, gdzie w piątki króluje ryba, nie ma mowy o mięsie. Domowy paprykarz jest świetnym smarowidłem na postne kanapki lub po prostu zimną przekąską z pajdą chleba. Paprykarz najlepiej jest zrobić z tuńczyka w oleju, jest wtedy lepszy do smarowania, ale ja próbowałam też wersję z tuńczykiem w sosie własnym i wyszło ok. Robi się go naprawdę szybko a smakuje wybornie i co najważniejsze - jesteśmy w 100% pewni co w nim jest:)






  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju 
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Ryż ugotować, porządnie odsączyć (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, razem z papryką.
Marchew obrać, zetrzeć na większych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, paprykę i marchew. Wszystko przesmażyć do miękkości. Następnie do warzyw dodać koncentrat wymieszany z wodą, wszystko zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Tuńczyka odsączyć z oleju, połączyć z ugotowanym ryżem. Następnie wszystko wymieszać z przesmażonymi warzywami z koncentratem. Na końcu przyprawić do smaku.
Paprykarz przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Można go w niej przechowywać 3-4 dni.






Sos śliwkowy do mięs

Idealny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs na świątecznym stole. Świetnie komponuje się z tradycyjnymi pasztetami i pieczeniami. Można go podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Większą ilość sosu można włożyć do słoika, poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce.






  • 1/2 kg śliwek 
  • 1 cebula
  • 50 ml octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz


Śliwki umyć i wydrylować. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać drobno posiekaną cebulę, 2 łyżki wody, ocet winny, cukier, cynamon, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować wszystko na małym ogniu, aż śliwki się rozgotują a sos zacznie gęstnieć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Ma być ostro - słodki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...