czwartek, 22 stycznia 2015

Spaghetti Bolognese

Najbardziej na świecie znany sos do makaronu, rodem prosto z Włoch, mięsno-pomidorowy ze świeżymi warzywami. Najbardziej lubiany i najczęściej goszczący w naszym domu. Jeśli są jeszcze gdzieś tacy, którzy nie mieli okazji go próbować (w co szczerze wątpię;), to jak najbardziej polecam!






Porcja dla 4 osób:
  • 250 g makaronu spaghetti
SOS:
  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale ja robię też często z samą wołowiną)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • pół małego selera korzeniowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina lub bulionu wołowego
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • ew. przyprawa do mięsa
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
DODATKOWO:
  • 50 g startego parmezanu
  • świeże liście bazylii


Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i startą na tarce marchew i seler. Smażyć kilka minut po czym dodać mięso. Gdy mięso "zmieni kolor" można przyprawić je ulubioną przyprawą do mięsa. Następnie należy dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, wino lub bulion i koncentrat pomidorowy. Gotować wszystko ok. 10-15 minut,  mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Makaron ugotować al'dente.
Ugotowany makaron polać sosem, posypać startym parmezanem i udekorować listkiem świeżej bazylii.




 Zima  we Włoszech

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...