Najbardziej na świecie znany sos do makaronu, rodem prosto z Włoch, mięsno-pomidorowy ze świeżymi warzywami. Najbardziej lubiany i najczęściej goszczący w naszym domu. Jeśli są jeszcze gdzieś tacy, którzy nie mieli okazji go próbować (w co szczerze wątpię;), to jak najbardziej polecam!
Porcja dla 4 osób:
- 250 g makaronu spaghetti
- 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale ja robię też często z samą wołowiną)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- pół małego selera korzeniowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina lub bulionu wołowego
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
- ew. przyprawa do mięsa
- 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- 50 g startego parmezanu
- świeże liście bazylii
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i startą na tarce marchew i seler. Smażyć kilka minut po czym dodać mięso. Gdy mięso "zmieni kolor" można przyprawić je ulubioną przyprawą do mięsa. Następnie należy dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, wino lub bulion i koncentrat pomidorowy. Gotować wszystko ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Makaron ugotować al'dente.
Ugotowany makaron polać sosem, posypać startym parmezanem i udekorować listkiem świeżej bazylii.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń