Boże Narodzenie to święto w którym niewątpliwie królują pieczone ciasta, pierniki, strucle, makowce i serniki... Ta słodka propozycja troszkę odbiega od tradycyjnych świątecznych wypieków, choć niewątpliwie kolorystycznie jak najbardziej wpasowuje się w bożonarodzeniową atmosferę:) Delikatna śmietankowo - jogurtowa masa przełożona zieloną i czerwoną galaretką. Prosto, smacznie i efektownie! I do tego dość lekko:)
Składniki na małą keksówkę 20 cm x 10 cm:
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml mleka
- 1 zielona galaretka
- 1 czerwona galaretka (najlepiej wiśniowa)
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdą z nich rozlać na pół w taki sposób by w naczyniach były równe ich pojemności, dzięki temu warstwy galaretek po zastygnięciu będą równe..
Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrami.
Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzać, aż się rozpuści, cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić i połączyć mikserem z masą śmietanowo - jogurtową..
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wylać jedną część zielonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. Gdy zastygnie, wlać 1/3 masy śmietanowej. Wstawić ponownie do zamrażalnika do zastygnięcia. Następnie wylać połowę czerwonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. I tak postępować dalej z kolejnymi warstwami, wylewając je tak by wyglądały jak na zdjęciu. Gdy ostatnia warstwa zastygnie, deser wstawić do lodówki i kroić najlepiej po upływie 2 godzin.
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda takie kolorowe ciacho :)
OdpowiedzUsuń