piątek, 16 stycznia 2015

Salsa śledziowa

Nie wiem ja kto się stało, że na blogu nie ma jeszcze ani jednego przepisu na śledzie, które bardzo lubię... Z racji tego przedstawiam Wam dziś przepis na śledziową salsę, która gościła u mnie na świątecznym stole. W sam raz na piątkową przekąskę, w sam raz do wódeczki, w sam raz na karnawał i jak jeszcze tylko chcecie...;)
Lekko zmodyfikowany przepis kasiuli z Wielkiego Żarcia.






Składniki na ok. litrowy słoik:
  • 8 solonych filetów śledziowych
SOS:
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu
  • 250 ml wody
  • szczypta pieprzu cayenne, sól, pieprz
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule i paprykę. Smażyć kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, miód, ketchup, ocet i szczyptę pieprzu cayenne. Przyprawić solą i czarnym pieprzem. Sos doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Całość zalać przestudzonym sosem, dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowane śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Mogą spokojnie stać w lodówce jakieś 3-4 dni.


2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten sposób na śledzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...