Od czasu do czasu bardzo lubię połączenie owoców z mięsem. Jest nietypowe i często daje fajny efekt końcowy dla naszych kubków smakowych. Tak jest i w przypadku tej sałatki. Pyszna, zdrowa i chrupiąca, łatwa i szybka w przygotowaniu. Z chrupiącymi płatkami migdałów i lekkim sosem jogurtowym, czyli tak jak lubię najbardziej:)
- 1/4 główki kruchej sałaty lodowej
- 150 g piersi z indyka
- garść ciemnych winogron
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Mięso pokroić w paski i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na oleju.
Sałatę porwać na małe kawałki, ułożyć na talerzu. Na sałatę wyłożyć usmażone mięso i pokrojone na pół winogrona.
Jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.
Migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę.
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńO zjadłabym taką, same pyszne składniki.
OdpowiedzUsuń