piątek, 12 grudnia 2014

Roladki schabowe z mięsem mielonym

Świąteczna propozycja bożonarodzeniowego obiadu. Pyszna i wykwintna. Schabowe roladki z farszem z mielonego mięsa i pieczarek. Żeby było bardziej świątecznie, pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami.






Składniki na 8 sztuk:
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 250 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo - wołowego)
  • 150 g pieczarek lub 3-4 garście suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz, majeranek, cząber
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia


Jeśli do przepisu zdecydujemy się użyć suszonych grzybów, należy je dzień wcześniej namoczyć.

Schab pokroić na 8 równych kotletów, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
Grzyby odsączyć, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Przesmażyć razem z cebulką na oleju
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce. Usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Ostudzić, połączyć z surowym mięsem mielonym, przyprawić solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem.
Każdy kawałek rozbitego schabu posmarować z jednej strony musztardą a następnie farszem mięsnym z pieczarkami. Zwinąć ciasno w roladkę, spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią. Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami schabu.
Każdą roladkę obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 45 minut.
W przypadku przygotowywania roladek w większej ilości, np. z podwójnej porcji mięsa, należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...