Coś dla wszystkich mięsożerców i fanów gulaszowych dań. Zapewne wszystkim dobrze znany strogonow, to nic innego jak pyszne kawałki mięsa duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych warzyw - cebuli, papryki i pieczarek. Pyszne, rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe dni.
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (schab lub polędwica)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 2 papryki (zielona i czerwona)
- 300 ml bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć ok. 2-3 minuty.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, dodać do smażącego się mięsa.
Pieczarki pokroić w plastry, papryki w paski. Warzywa dodać do mięsa z cebulą. Wszystko smażyć ok. 5-7 minut. Po tym czasie do mięsa z warzywami wlać bulion mięsny i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić ok. 25 minut. Na końcu, gdy mięso będzie już miękkie, przyprawić wszystko solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: