Tradycyjne, domowe ciasto, kruche, z delikatną pianką i ulubionym dżemem, choć najlepiej sprawdzi się tu jakiś kwaskowy, np. z czarnej porzeczki lub wiśniowy. Pleśniak to miłe wspomnienie mojego dzieciństwa, średnio mama przynajmniej raz w miesiącu piekła to ciasto na weekend i czteroosobowa rodzina bez problemu pałaszowała całą blaszkę w dwa dni:) Wam tez polecam je przede wszystkim jako dodatek do miłych chwil spędzonych z rodziną!
Składniki na blachę 20 x 30 cm:
- 3 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 kostka margaryny (250g)
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy
- słoik (ok.300 ml) ulubionego, gęstego dżemu
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru, żółtka i pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Zagnieść szybko gładkie, odchodzące od ręki ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Jedną jasną cześć i jedną ciemną zawinąć oddzielnie w woreczek lub folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Trzecią, jasną częścią wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć na tarce zmrożone ciasto kakaowe.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier (czyli 1/4 szklanki) i proszek budyniowy. Piankę rozprowadzić na startym kakaowym cieście. Na piankę zetrzeć na tarce zmrożone jasne ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut.
Cudownie się prezentuje
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie piekłam!
OdpowiedzUsuńJa też... Aż w końcu postawiłam na niego, piekąc go na sylwestrowy stół. Było pysznie!:)
UsuńOstatnio mam właśnie ochotę na pleśniaka, chyba muszę go zrobić.
OdpowiedzUsuńCudowny pleśniak ... u mnie znany pod nazwą skubaniec, ale różnica tylko w nazwie ;)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :) Pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńI moich:) Dziękuję!
Usuń