środa, 4 lutego 2015

Ryba fit - zapiekana z pieczarkami i cebulą

Danie w sam raz dla osób dbających o linię, lubiących zdrowe odżywianie i szybkie pomysły na niskokaloryczny obiad. Taką rybkę przygotujecie w zaledwie 40 minut łącznie z czasem pieczenia. Do tego gotowane ulubione warzywa i obiad fit gotowy!






Składniki dla 3 osób:
  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek


Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
Pieczarki pokroić w plastry. Większością wyłożyć dno naczynia do zapiekania.
Filety z ryby ułożyć na pieczarkach, obsypać natką pietruszki. Rybę obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i resztą pieczarek. Całość oprószyć solą i pieprzem.





Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia odkryć.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...