piątek, 31 października 2014

Mumie z Oreo

Bardzo proste i szybkie ciasteczka na Halloween. Gotowe ciasteczka "Oreo" zanurzamy w rozpuszczonej białej czekoladzie, przyklejamy oczka i ponownie dekorujemy białą czekoladą na wzór mumii. Łatwe, straszne, smaczne i bez pieczenia!






Składniki na 10 sztuk:
  • 10 ciasteczek "Oreo"
  • 150 g białej czekolady
  • 20 sztuk płatków śniadaniowych "Cookie Crisp"


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej każde ciastko. Przyklejamy oczy  z płatków i układamy je na kratce kuchennej do zastygnięcia (można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
Resztę czekolady ponownie podgrzewamy (jeśli zdążyła zastygnąć), przekładamy do foliowego woreczka, robimy w nim małą dziurkę i wyciskając czekoladę rysujemy na ciasteczkach wzorek mumii. Odstawiamy do ponownego zastygnięcia.





Śniadaniowa pizza na słodko

Kto nie lubi pizzy...? A próbowaliście kiedyś takiej na słodko, z truskawkowym dżemem zamiast sosu pomidorowego a rolę wytrawnych dodatków zajmują kawałki owoców? Do tego świeże listki mięty zamiast bazylii i kremowy serek twarogowy, który przypomina mozzarellę. Mmm, aż się pyszczek z rana uśmiecha na widok takiego śniadania:) Ciasto drożdżowe przygotujcie sobie wieczorem, by z rana nie tracić czasu i skupić się w zasadzie tylko na pieczeniu...i jedzeniu oczywiście:)






CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
DODATKI:
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego ''Łowicz"
  • 3-4 brzoskwinie
  • 3 łyżki kremowego serka twarogowego
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kilka listków świeżej mięty


CIASTO DROŻDŻOWE:
Ciasto drożdżowe przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem.
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, po czym dodajemy olej. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy je do foliowego woreczka i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Przekładamy na blachę.
Ciasto smarujemy dżemem truskawkowym.
Serek mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym. Na cieście robimy kleksy z serka i układamy kawałki brzoskwiń. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypujemy listkami świeżej mięty.







Dżem dobry, pobudka

czwartek, 30 października 2014

Pajączki na Halloween z masłem orzechowym

Jak zamienić kruche ciasteczka z masłem orzechowym w urocze halloweenowe pajączki? Bardzo prosto:) W ciastkach wystarczy zrobić wgłębienie, po upieczeniu umieścić w nim jakąś czekoladową kulkę, mogą to być np. draże Maltesers, Lindoor, itp., zrobić im oczy z białych małych groszków lub narysować je białą czekoladą, a ciemną nóżki. Takie halloweenowe pajączki z pewnością zaskoczą i zachwycą dzieciaki.






Składniki na 20 sztuk:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
  • 20 czekoladowych kulek
  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • białe małe groszki lub białą czekolada
* szklanka o pojemności 220 ml


Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać a następnie zagnieść ciasto (ma się nie lepić do ręki, w razie potrzeby podsypać mąką).
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić w środku wgłębienie.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut, po tym czasie wyciągnąć, zrobić ponowne wgłębienie i wstawić jeszcze na ok. 7 minut. Wyciągnąć, gdy będą miały jasno złoty kolor.






Upieczone ciastka wystudzić.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Czekoladowe kulki maczać w czekoladzie i umieszczać w środku każdego ciasteczka. Resztą czekolady narysować nóżki pajączka (np. umieszczając ją w foliowym woreczku i odcinając róg). Z białych groszków zrobić oczy przyklejając je na czekoladę do czekoladowych kulek. Oczy można również zrobić rozpuszczoną białą czekoladą, maczając w niej końcówkę np. wykałaczki.







środa, 29 października 2014

Śniadaniowe muffiny owsiane z dżemem morelowym

Wymarzony poranek dla każdego łasucha, pełen zdrowych składników odżywczych i energii. Muffiny z orkiszowej mąki z dodatkiem płatków owsianych, z miodem, kefirem i pełnym smaku morelowym dżemem. Całość dopełnia przepyszna cynamonowo - owsiana kruszonka na wierzchu każdej babeczki. Polecam na zdrowy początek dnia!








Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka* mąki orkiszowej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki dżemu morelowego "Łowicz"
KRUSZONKA:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
* szklanka o pojemności 250 ml



W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubić z kefirem, dodając kolejno miód, olej i dżem.
Do masy jajecznej dodawać partiami suche składniki, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masą napełniać foremki do muffin.
KRUSZONKA:
Zimne masło zagnieść z mąką, cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi. Rozgnieść masę palcami i posypać wierzch każdej babeczki.
Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.







Dżem dobry, pobudka

sobota, 25 października 2014

Makaron ze szpinakiem na kolorowo

Tradycyjny makaron ze szpinakiem jest smaczny, ale trochę nudny... Taki z dodatkiem kolorowych warzyw, papryki, kukurydzy i pieczarek z pewnością będzie miłą, zdrową i smaczną odmianą.






Składniki na 3-4 porcje:
  • 250 g makaronu (fusilli, penne, kokardki)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 4 łyżki konserwowej kukurydzy
  • 3-4 łyżki gęstego greckiego jogurtu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Makaron ugotować.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na łyżce oleju.Przełożyć do miski, odstawić.
Masło rozpuścić na patelni. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Smażyć, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje, a następnie zdjąć go z patelni i przełożyć do miski z kurczakiem.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę w kostkę. Po ok. 3 minutach do pieczarek dodać usmażony szpinak z kurczakiem i kukurydzę z puszki. Chwilę wszystko przesmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem.
Makaron wyłożyć na talerz. Polać sosem szpinakowym. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.

czwartek, 23 października 2014

Dyniowa granola

Jesienna wersja wszystkim dobrze znanej zdrowej i pożywnej granoli. W pięknym, bursztynowym kolorze, pełna zdrowych ziaren, otrębów, wspomagających nasz mózg orzechów i zdrowego puree z dyni. Do tego korzenna nutka cynamonu w roli "wisienki na torcie". Polecam wszystkim, którzy cenią sobie zdrowy początek dnia. Do zajadania z jogurtem, z mlekiem, solo, z czym tylko chcecie!





  • 1 szklanka* płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 100 g ulubionych mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)


Do miski wsypać płatki owsiane, otręby żytnie, siemię lniane, sezam, pestki dyni, ziarna słonecznika i cukier. Wszystko wymieszać a następnie połączyć z puree z dyni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wyłożyć naszą mieszankę płatków i ziaren. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w 150 stopniach, mieszając co 5 minut, by wszystkie składniki równomiernie się upiekły.
Upieczoną i wystudzoną granolę połączyć z rodzynkami i orzechami.
Gotową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.




środa, 22 października 2014

Makowe naleśniki z morelowym twarożkiem

Naleśniki to mój ulubiony pomysł na słodkie śniadanie. Z dzieciństwa najlepiej wspominam te usmażone przez mamę i podane z ulubionym dżemem. Dla swojej córki wymyśliłam bardziej wyszukaną wersję - naleśniki w makowe kropeczki nadziane białym serem i pysznym morelowym dżemem. Kto by nie chciał tak rozpocząć dnia?;)






Składniki na 6 sztuk:

NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suchego maku
  • szczypta soli i cukru
NADZIENIE:
  • 1 kostka (250g) półtłustego twarogu
  • 3 łyżki morelowego dżemu "ŁOWICZ"
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżka klarowanego masła do smażenia


NALEŚNIKI:
Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
Smażymy 6 cienkich naleśników na suchej teflonowej patelni, lub lekko wysmarowanej olejem.
NADZIENIE:
Twaróg mieszamy z dżemem i cukrem waniliowym.

Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy. Podsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle. Podajemy ciepłe polane miodem lub z kleksem bitej śmietany.






Dżem dobry, pobudka

sobota, 18 października 2014

Placuszki dyniowo - jabłkowe

Pozostajemy w klimacie dyniowym... Były już pancakes, teraz przyszła pora na mniejsze placuszki z puree dyniowym i jabłkiem. Smak placków fajnie podkręca dodanie mielonych migdałów i cynamonu.






Składniki na ok. 12-15 sztuk:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 4 łyżki puree z dyni
  • pół szklanki* kefiru
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • odrobina oleju do smażenia
*szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cynamon.
Do drugiej miski wsypać oba cukry. Wbić 2 jajka, ubić mikserem do białości. Następnie dodać puree z dyni, kefir i olej, zmiksować. Do masy dodawać partiami wymieszaną wcześniej mąkę z migdałami, proszkiem i cynamonem. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać starte na tarce jabłko bez skórki, wymieszać.
Masę nakładać łyżką na wysmarowaną olejem patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.






środa, 15 października 2014

Rolada dyniowa

Już dawno nie było rolady... Korzystając z październikowych darów warzywnych straganów i wybierając pękatą dynię, postawiłam na roladę dyniową. Pysznie zakręcona, w pięknym bursztynowym kolorze, a w środku delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone z dodatkiem drobno pokruszonych włoskich orzechów. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje i smakuje wybornie:)






BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka* cukru
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
KREM:
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 kostki czekolady deserowej


Jajka ubić z cukrem do białości a następnie połączyć z puree z dyni.
Mąkę wymieszać z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesiać do masy jajecznej, delikatnie, ale dokładnie wymieszac wszystko łyżką.
Mase wylać na blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Gorącą roladę od razu przełożyć na wilgotną ściereczkę, po chwili usunąć delikatnie papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Tak przygotowany biszkopt na roladę wystudzić (można zostawić na całą noc).
KREM:
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z serkiem mascarpone i pokruszonymi orzechami włoskimi (część kremu zostawić do posmarowania wierzchu rolady).
Przygotowany biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć (już bez ścierki). Wierzch rolady posmarować resztą kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny przed podaniem, by rolada lepiej się kroiła.




poniedziałek, 13 października 2014

Dyniowe pancakes

Jesienna wersja tradycyjnych śniadaniowych pancake's. Piękne, bursztynowo - żółte na bazie puree z dyni z korzenną nutą cynamonu i przyprawy do piernika. Dzieci i dorośli za nimi szaleją. Najlepiej polać je miodem lub syropem klonowym i podać z kleksem bitej śmietany. Pyszota:)






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 filiżanka* mleka
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 100 ml oleju
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
*filiżanka o pojemności 220 ml


Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mleko, puree z dyni i olej, zmiksować.
W drugiej misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Suche składniki przesiać do masy jajeczno - dyniowej, zmiksować.
Na patelni wysmarowanej olejem smażyć pancakes z obu stron na złoty kolor.






Puree z dyni

O tej porze roku warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków musu z dyni, który bez większych trudności możecie przygotować i pasteryzować w domu. Taki mus możecie wykorzystać np. do ciast, babeczek, serników czy placuszków.






Na 1 ok. 300 ml słoik:
  • 1 kg dyni


Dynię pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skórą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem ok. 60-70 minut,lub dłużej, aż dynia będzie miękka.
Wystudzoną dynię obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce do 3 dni, lub należy je pasteryzować jeśli chcemy zachować je na dłużej.



niedziela, 12 października 2014

Placki ryżowo - warzywne

Świetna propozycja dla wszystkich "plackożerców". Szybkie w przygotowaniu placki z dodatkiem startych na tarce warzyw i pieczarek. Są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie pozostałego ryżu z obiadu. Jak to zwykle w naszym domu bywa, to właśnie z resztek powstają te najsmaczniejsze rzeczy:)






  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 150 g pieczarek
  • 1 por
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Pora drobno posiekać. Marchew i pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Usmażone połączyć z ugotowanym ryżem. Dodać natkę pietruszki, wbić jajka i wsypać mąkę. Masę wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni wysmarowanej olejem nakładać łyżką masę ryżowo - warzywną. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.



sobota, 11 października 2014

Tarta porowa

Najbardziej lubiana przez nas tarta w wersji wytrawnej na francuskim cieście. Robi się ją wprost błyskawicznie a smakuje naprawdę wybornie. W tym przypadku w 100% sprawdza się stwierdzenie, "w prostocie siła"! Czasami dodajemy do niej kawałki ugotowanego kurczaka lub pieczarki.
Przepis aneski z Wielkiego Żarcia.






  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok.350g)
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty.
Pory i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na oleju.
Jajka wymieszać ze śmietaną a następnie z ostudzonymi porami i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz wylać na ciasto i posypać startym na tarce żółtym serem.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut (na ładny, złoty kolor) w 180 stopniach.




Rolada serowa z szynką i kukurydzą

Taka serowa przystawka z pewnością zachwyci gości na każdym przyjęciu. Rolada jest kolorowa, pięknie się prezentuje, świetnie smakuje i szybko znika ze stołu...:)






  • 300g sera żółtego w kawałku (np. gouda)
  • 100g szynki w dużych plastrach
  • 150g serka kanapkowego z ziołami
  • pół puszki kukurydzy
  • pół pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


FARSZ:
Pora drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem.
Serek kanapkowy wymieszać z posiekaną natką, porem i odsączona kukurydzą. Przyprawić solą i pieprzem.
Ser w opakowaniu włożyć do garnka z wrzątkiem (ma być cały zanurzony). Po kilkunastu minutach powinien zrobić się miękki i plastyczny. Lekko go ostudzić, wyciągnąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Zwinąć ciasno w roladę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Muffiny czekoladowo - miętowe

Jedno z najbardziej lubianych połączeń słodkiej czekolady z orzeźwiającą miętą, zamknięte w puszystej, delikatnej muffince. Z pewnością posmakuje nie tylko fanom miętowych słodkości.






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • niecałe 3/4 szklanki maślanki
  • 50 ml oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
*szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę i krople miętowe, wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki. Piec ok. 20-25 min. w 190 stopniach.
Upieczone i wystudzone można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

czwartek, 9 października 2014

Knedle z białym serem

Jedna z moich ulubionych pozycji w kategorii obiadów na słodko. I choć robiona w moim domu dość rzadko, zawsze chętnie i ze smakiem zjadana:)






  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl* mąki pszennej (plus trochę do podsypywania, w zależności jakiej odmiany są ziemniaki i ile mąki będą chłonąć)
  • 1 jajko
NADZIENIE:
  • 500g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 3-4 łyżki cukru
DODATKOWO:
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżka cukru
*szklanka o pojemności 250 ml


Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, przecisnąć przez praskę lub utłuc. Ostudzone połączyć z mąkami i jajkiem. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką (nie za dużo, bo knedle wyjdą za twarde).
Twaróg wymieszać z cukrami i jajkiem.
Z przygotowanego ziemniaczanego ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczać w dłoniach jak placki, nadziać serem i zlepiać w kulę.
Tak przygotowane knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Na maśle usmażyć bułkę tartą z cukrem. Polać nią ugotowane, gorące/ciepłe knedle.



środa, 8 października 2014

Pizza na cienkim cieście

Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że domowa pizza jest najlepsza pod słońcem! Na klasycznym, cienkim cieście, z ulubionymi dodatkami i obowiązkowo z pomidorowym sosem. Przepis na ciasto na pizzę autorstwa Wkn z Wielkiego Żarcia, za który stokrotne dzięki. Przepis idealny, prosty a ciasto zawsze się udaje i jest mega smaczne!






Składniki na 2 pizze o średnicy 28 cm:

CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 paczka suchych drożdży (7,5g) lub 40 g świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
SOS POMIDOROWY:
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru, bazylia, oregano
DODATKI:
  • szynka
  • pieczarki
  • cebula
  • papryka
  • starty żółty ser



SOS:
Przecier wymieszać z ketchupem, oliwą i wyciśniętym ząbkiem czosnku i suszonymi ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
CIASTO:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wymieszać. Zagnieść ciasto, na końcu dodać oliwę i ponownie zagnieść. Wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Gdyby było za twarde, dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto podzielić na dwie części, uformować w kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Posmarować cienko sosem, pozostawiając czyste brzegi. Na wierzchu poukładać dodatki - pokrojone w cienkie plastry pieczarki, szynkę, piórka cebuli i paski papryki. Posypać startym serem i wierzch oprószyć suszoną bazylią i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.





Kukurydziane pancakes

W moim domu przynajmniej raz w tygodniu muszą być zaserwowane na śniadanie placki, naleśniki lub pancakes, specjalnie na życzenie mojej trzylatki, której myślę większą przyjemność sprawia ich robienie z mamusią niż same jedzenie;) Kukurydziana wersja pancakes przypadła do gustu również i mnie i muszę przyznać, że jest to ich bardzo smaczna i ciekawa odmiana.






Składniki na ok. 6-8 sztuk o średnicy ok. 15 cm:
  • 1 kubek* mąki kukurydzianej
  • 1 kubek* mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 i 1/2 kubka* mleka
  • 2 jajka
* kubek o pojemności 220 ml


W misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Masło stopić w rondelku, wystudzić.
Jajka ubić z mlekiem. Dodać stopione masło a następnie połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymieszać, by nie było grudek.
Małą patelnię wysmarować olejem. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.








Naleśniki na 100 sposobów

niedziela, 5 października 2014

Ślimaczki marchwiowo - orzechowe

Przekąska na słono, która świetnie odnajdzie się jako zamiennik zwykłej kanapki w pudełko na lunch do pracy lub szkoły. Pełna zdrowych składników, marchwi, rodzynek i świetnie wpływających na pracę naszego mózgu orzechów. A jedyna słodycz całej przekąski płynie z marchwi. Pysznie i zdrowo!






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kremowego serka twarogowego
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 1 duża marchew
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka mieszanki studenckiej firmy "Felix"
  • 1 łyżka sezamu


Do miski wsypać mąkę. Zrobić wgłębienie, wbić żółtko, dodać serek, sól  i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
NADZIENIE:
Orzechy z mieszanki studenckiej pokruszyć drobniej. Masło orzechowe wymieszać z mieszanką studencką, startą na małych oczkach marchwią i sezamem.
Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę. Pokroić w ślimaczki grubości ok. 1 cm. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.









Popołudnie z Felixem

środa, 1 października 2014

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Jak po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis na Wielkim Żarciu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Farsz do pierogów na bazie ugotowanych ziemniaków, podobnie jak w ruskich, których jestem oddaną fanką;), do tego wyrazista kiszona kapusta i smażony boczek. Mmm... niebo w gębie! Wyszły naprawdę pycha! Na stałe weszły do naszego domowego menu na temat pierogowych "warjacji":)






Składniki na ok. 35-40 sztuk:

CIASTO NA PIEROGI (z TEGO przepisu) :
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka* ciepłego mleka + 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
 *szklanka o pojemności 250 ml

FARSZ:
  • ok. 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • większa szczypta mielonego kminku
  • 2 cebule
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być suszona; można także pominąć)


FARSZ:
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest za kwaśna, a następnie gotować ok. 30 minut z dodatkiem kminku. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, mocno wycisnąć i drobno pokroić.
Cebule i boczek pokroić w kostkę, razem przesmażyć.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub utłuc tłuczkiem (tak jak na kopytka, lub pierogi ruskie). Wymieszać z kapustą i przesmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
CIASTO NA PIEROGI:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać sól, olej, wlać ciepłe mleko i wodę. wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać szklanką krążki, każdy nadziewać farszem i zlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 3-5 minut.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...